Bitcoin ETF’s zorgen voor een zorgwekkende ontwikkeling

Hoewel de komst van spot Bitcoin ETF’s goed nieuws is voor de cryptomarkt, wijzen gegevens op een zorgwekkende daling van de on-chain activiteit op het Bitcoin-netwerk.

Een analist merkte onlangs op X op dat het aantal actieve Bitcoin-adressen de afgelopen maanden is gedaald. De enige keer dat deze metriek steeg, was van eind 2023 tot begin 2024. Daarna is het aantal actieve adressen gestaag gedaald.

Normaal gesproken kan een vertraging in netwerkactiviteit, zoals nu het geval is, enorme gevolgen hebben voor de prijsactie. Zoals historische prijsbewegingen laten zien, stijgt het aantal Bitcoin actieve adressen tegelijk wanneer de prijzen stijgen. Andersom staat de Bitcoin koers onder druk, dan daalt de activiteit van unieke adressen, wat duidt op afnemende interesse van de massa. Er is echter wellicht een verklaring voor deze trend.

Spot Bitcoin ETF’s de schuldigen?

De analist heeft een mogelijke verklaring voor deze daling gevonden. Als je kijkt naar de trend van Bitcoin actieve adressen, is te zien dat de activiteit in momentum daalde toen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) de eerste batch spot Bitcoin ETF’s goedkeurde.

Terwijl het ETF’s instellingen in staat stellen om blootstelling te krijgen aan ’s werelds meest waardevolle munt, is er een duidelijke verschuiving in de eigendomsdynamiek te zien.

In tegenstelling tot eerdere cycli, waar de prijzen naar nieuwe hoogtepunten werden gedreven door particuliere investeerders, zijn de prijzen nu in handen van de “grote jongens” die miljoenen in één klap kunnen verplaatsen, waardoor de prijzen kunnen bewegen.

Vroeger konden veel “kleine” adressen samen de Bitcoin koers verplaatsen, wat verklaart waarom, zelfs toen de prijzen in de eerste helft van 2023 laag waren, de activiteit relatief hoger was dan nu.

Als dit echter de nieuwe trend is, is het waarschijnlijk dat naarmate de Bitcoin koers verder daalt en belangrijke ondersteuningsniveaus doorbreekt, de activiteit verder zal krimpen omdat instellingen terughoudend zijn. De situatie zou tevens kunnen verslechteren nu langetermijnbezitters de afgelopen weken munten hebben verplaatst.

Een analist merkt op dat alleen al op 27 augustus 75.228 BTC met een leeftijd tussen de drie en zes maanden werden verplaatst. Gisteren, op 28 augustus, werden 1.614 BTC met een leeftijd tussen de 18 maanden en twee jaar overgedragen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!