Bank van Rusland klaar om crypto te legaliseren voor gekwalificeerde investeerders

De Bank van Rusland zet stappen vooruit met plannen om grensoverschrijdende crypto-transacties te testen voor gekwalificeerde investeerders. De Russische centrale bank overweegt wijzigingen in de wet om een nieuwe categorie van “bijzonder gekwalificeerde investeerders” te creëren. Deze investeerders zouden de mogelijkheid krijgen om te handelen in cryptocurrencies, terwijl Rusland onderzoekt hoe deze valuta’s kunnen worden gebruikt voor internationale transacties.

In een interview dat op maandag 26 augustus werd gepubliceerd in de Russische krant Izvestia, liet Alexey Guznov, staatssecretaris en plaatsvervangend gouverneur van de Bank van Rusland, doorschemeren dat het land mogelijk zijn standpunt over cryptocurrencies aan het herzien is. Guznov gaf aan dat de centrale bank nadenkt over de mogelijkheid om een kleine groep speciaal gekwalificeerde investeerders toe te staan om digitale valuta te kopen en verkopen.

“Er wordt momenteel besproken of een beperkte groep van bijzonder gekwalificeerde investeerders mag handelen in digitale valuta’s, zodat zij deze activa kunnen kopen en verkopen. Dit onderwerp komt echter pas in een volgende fase aan bod. Eerst moeten alle mogelijke risico’s zorgvuldig worden geanalyseerd,” aldus Alexey Guznov.

Er bestaat op dit moment nog geen wettelijke definitie voor deze investeerders, maar de centrale bank overweegt aanpassingen in de wetgeving om deze nieuwe categorie mogelijk te maken.

Daarnaast staat de centrale bank ook open voor het gebruik van stablecoins in internationale handel, mits deze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Volgens Guznov kunnen stablecoins die worden ondersteund door een verantwoordelijke partij en die lijken op digitale financiële activa—gecentraliseerde, getokeniseerde activa die in Rusland worden uitgegeven—nu al worden gebruikt voor grensoverschrijdende betalingen binnen de huidige wetgeving.

Daarentegen zouden stablecoins zonder een onderliggende entiteit als cryptocurrencies worden beschouwd en zouden ze een experimenteel kader vereisen voor internationaal gebruik, voegde hij toe.

Guznov’s opmerkingen volgden kort op berichten dat Rusland overweegt om ten minste twee binnenlandse crypto-exchanges op te zetten, mogelijk met gebruik van de infrastructuur van bestaande exchanges in Moskou en Sint-Petersburg. Het voornaamste doel van deze exchanges is echter niet het faciliteren van crypto-handel, maar het ontwikkelen van stablecoins, waaronder die gekoppeld aan de Chinese yuan en een mandje BRICS-valuta’s.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!