Microsoft doet afstand van bestuurszetel bij OpenAI te midden van antitrustonderzoek

Dinsdag zei Microsoft dat afstand zal doen van zijn bestuurszetel bij OpenAI, bekend als het bedrijf achter ChatGPT, te midden van het toezicht van de antitrustautoriteiten op de samenwerking tussen de twee bedrijven. In een brief aan OpenAI zei Microsoft dat haar aanwezigheid in het bestuur niet langer nodig was.

Wat betekent dit nog meer?

Microsoft nam in november plaats in het bestuur van OpenAI na een chaotische periode bij het bedrijf, die resulteerde in het abrupte ontslag van CEO Sam Altman. Altman werd echter een paar dagen later weer aangesteld als CEO nadat bestuursleden die zijn afzetting hadden georkestreerd, waren ontslagen. Microsoft-CEO Satya Nadella was van cruciaal belang bij het herstellen van de orde tijdens de ruzies in de bestuurskamer.

Nu heeft de technologiegigant blijk gegeven van vertrouwen in het bestuur na acht maanden als waarnemer te hebben gediend. Het gaf het volgende aan in een brief:

“De afgelopen acht maanden zijn we getuige geweest van aanzienlijke vooruitgang bij het nieuw gevormde bestuur en hebben we vertrouwen in de koers van het bedrijf […] Gezien dit alles geloven we niet langer dat onze beperkte rol als waarnemer nodig is.”

In reactie op het aftreden heeft OpenAI aangegeven dat ze zullen blijven samenwerken met Microsoft en regelmatig bijeenkomsten zullen houden met het bedrijf en investeerders Thrive Capital en Khosla Ventures.

Antitrustautoriteiten zetten grote technologiebedrijven onder druk

Het vertrek van Microsoft komt te midden van de groeiende druk van antitrusttoezichthouders die de investeringen van grote technologiebedrijven in AI-startups onder de loep nemen. De technologiegigant heeft 13 miljard dollar geïnvesteerd in OpenAI, een partnerschap dat een belangrijke rol heeft gespeeld in het succes van de startup, omdat het afhankelijk was van Microsoft voor cloudopslag en rekenkracht.

Antitrustautoriteiten in zowel de VS als de EU onderzoeken het partnerschap tussen de twee als onderdeel van “bredere zorgen over de concurrentie in de groeiende sector.” Volgens de Financial Times hebben Microsoft en OpenAI hun partnerschap “gebagatelliseerd” nu de zorgen over de antitrustwetgeving blijven bestaan.

Zoals gemeld door CryptoBenelux, maakte de Europese Commissie vorige maand tevens bekend dat zij een antitrustonderzoek naar de samenwerking overwoog. De Federal Trade Commission (FTC) in de VS is ook begonnen met het ontleden van andere investeringen van grote technologiebedrijven, waaronder Amazon, Microsoft en Google, in AI-startups.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!