EU intensiviseert toezicht op AI, te beginnen met investering vanuit Microsoft in OpenAI

De Europese Unie heeft zojuist bekendgemaakt dat het haar toezicht op AI (kunstmatige technologie) gaat intensiveren, inclusief een hernieuwd onderzoek naar haar aanzienlijke investeringen van Microsoft in OpenAI.

Vorig jaar onderzocht de Europese Commissie voor het eerst de samenwerking tussen Microsoft en OpenAI. Het doel hiervan was om erachter te komen of de deal in strijd was met de fusieregels van de Europese Unie. Het onderzoek eindigde echter met de conclusie dat Microsoft geen controle kreeg over OpenAI. Margrethe Vestager, uitvoerend vicevoorzitter voor concurrentiebeleid van de commissie, wees er echter op dat het van cruciaal belang is om een ​​situatie te vermijden waarin de ene partij zich verschuilt achter samenwerking om een ​​andere partij ondergeschikt te maken.

Microsoft verdedigt OpenAI-investeringen en ontkent beschuldigingen van controle

Microsoft heeft maar liefst 13 miljard dollar in OpenAI gepompt, wat de wenkbrauwen heeft doen fronsen over monopolistische tendensen. De Commissie beroept zich nu op de antitrustregels van de EU, die misbruik van dominante marktposities door bedrijven aanpakt. Deze nieuwe aanpak toont aan dat de EU bezorgd is over het waarborgen van eerlijke concurrentie binnen de AI-sector.

In maart heeft de Commissie informatieverzoeken gericht aan de grootste AI-bedrijven: Microsoft, Google, Facebook en TikTok. Op basis van de ontvangen antwoorden stuurt de Commissie vervolgvragen die uitsluitend betrekking hebben op de overeenkomst tussen Microsoft en OpenAI. Hiermee wordt beoogd vast te stellen of de exclusiviteitsbepalingen van deze contracten de concurrentie kunnen schaden. Een Microsoft-woordvoerder reageerde als volgt hierop:

“We waarderen de grondige evaluatie van de Europese Commissie en haar conclusie dat de investering en samenwerking van Microsoft met OpenAI Microsoft geen controle over het bedrijf geeft. We staan ​​klaar om te reageren op eventuele aanvullende vragen van de Europese Commissie.”

De EU leidt op het gebied van AI-regulering

Deze versterkte focus benadrukt de EU als wereldleider in het reguleren van grote technologiebedrijven en de AI-industrie. De AI-wet van de EU, die naar verwachting de allereerste alomvattende regulering van AI zal worden, is een duidelijk voorbeeld van een dergelijke aanpak. De wet behandelt verschillende kwesties, waaronder marktmacht en consumentenkeuze in basismodellen die de basis vormen van generatieve AI-toepassingen zoals chatbots.

Vestager heeft opgemerkt dat er nog steeds actie wordt ondernomen met betrekking tot de overeenkomst van Google met Samsung over de Gemini Nano op sommige gadgets. De commissie wil weten wat de effecten zijn van dergelijke afspraken op de marktconcurrentie en de beslissingen van consumenten.

Een ander probleem dat de commissie betreft, is de zogenaamde ‘acqui-hire’, waarbij het ene bedrijf een ander bedrijf koopt, voornamelijk voor zijn werknemers. Daartoe wordt de inhuur van Mustafa Suleyman door Microsoft bij het bedrijf dat hij heeft opgericht, Inflection AI, onderzocht om er zeker van te zijn dat dit niet in een poging is om de regels voor fusiecontrole te omzeilen die tot marktconcentratie kunnen leiden. Ze gaven het volgende aan:

“Wij zullen ervoor zorgen dat deze praktijken niet door onze regels voor fusiecontrole heen glippen als ze in wezen tot een concentratie leiden.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!