Bitcoin daalt mede door start van terugbetaling vanuit Mt. Gox

Mt. Gox, de beruchte Bitcoin-exchange die in 2014 instortte, is begonnen met het terugbetalen van zijn schuldeisers. Deze stap valt samen met een sterke daling van de Bitcoin-prijzen, wat de reactie van de markt weerspiegelt op de langverwachte oplossing van een van de meest spraakmakende faillissementen in de crypto-wereld.

Bitcoin (BTC) zakte onder de $56.000, een daling van 6,87% binnen 24 uur. Ook Ethereum (ETH) werd hard getroffen, met een daling van 9,66% binnen dezelfde periode en een prijs onder de $3.000. De marktonrust werd verergerd door een totale liquidatie van $576 miljoen in de laatste 24 uur, waarbij longposities goed waren voor $499 miljoen van dit bedrag.

Nobuaki Kobayashi, de beheerder van het rehabilitatieproces van Mt. Gox, kondigde op 5 juli 2024 aan dat de terugbetalingen in Bitcoin en Bitcoin Cash (BCH) aan sommige schuldeisers zijn begonnen. Het volledige terugbetalingsproces hangt echter af van verschillende voorwaarden, zoals de bevestiging van geregistreerde accounts en de afronding van gesprekken met aangewezen cryptocurrency-exchanges.

Bij de aankondiging werden ook aanzienlijke Bitcoin-transacties gemeld. Om 08:27 UTC+8 verplaatste Mt. Gox 47.229 BTC, ter waarde van ongeveer $2,71 miljard, naar een onbekend adres. Daarnaast werd 2.701,78 BTC (ongeveer $155 miljoen) teruggestuurd naar een Mt. Gox-adres. Na deze transacties stuurde het Mt. Gox-adres, 1JbezD…KLAPs6, om 12:19 UTC+8 1.157,1 BTC ($63,57 miljoen) naar een ander nieuw adres, en 1.544,67 BTC ($84,87 miljoen) naar de Bitbank hot wallet via 1PKGGM…iszwzV.

In de afgelopen 24 uur werden 236.365 handelaren geliquideerd, met een totale waarde van $685,23 miljoen. De grootste enkele liquidatieorder, ter waarde van $18,48 miljoen, vond plaats op Binance.

Aanvankelijk gepland voor oktober 2023, werd de uiteindelijke terugbetalingsdeadline verlengd tot oktober 2024. Deze vertraging heeft geleid tot verhoogde speculatie en onzekerheid onder schuldeisers en marktdeelnemers.De crypto-markt bereidt zich voor op de gebeurtenissen van oktober 2024, wanneer de Basis Terugbetaling, Vroege Lumpsum Terugbetaling en Tussentijdse Terugbetaling zullen plaatsvinden.

De ter ziele gegane exchange Mt. Gox heeft een enorme hoeveelheid Bitcoin overgedragen aan de huidige cold wallet, in totaal meer dan 140.000 tokens ter waarde van meer dan $9,5 miljard in mei. Deze snelle opeenvolgende overdrachten zorgden voor aanzienlijke zorgen over een mogelijke dump.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!