Nigeria wordt aangespoord om MiCA-regelgeving aan te nemen

De Nigeriaanse crypto-gemeenschap heeft enthousiast gereageerd op de Europese Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA) stablecoin regels, en beschouwt ze als een positieve stap. Ze benadrukken dat het essentieel is voor verschillende jurisdicties om hun belangen in crypto-projecten te prioriteren om zo hun lokale valuta te beschermen.

In een gesprek legde de Nigeriaanse data- en beleidsanalist Obinna Uzoije uit wat de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) kan leren van Europa’s MiCA-regelgeving, waarbij hij wees op de vele voordelen die een regelgevingskader voor cryptocurrency zou bieden aan ECOWAS-lidstaten.

MiCA’s stablecoin regime

Uzoije benadrukte dat stablecoins momenteel de meest gebruikte vorm van crypto-activa zijn. Volgens hem zien we in Afrika meer transacties met stablecoins dan met andere digitale activa.

Met deze achtergrond is het MiCA “Stablecoins Regime,” dat op 30 juni ingaat, een belangrijke mijlpaal voor de regulering van crypto-activa in Europa en mogelijk wereldwijd. Deze regelgeving vereist dat uitgevers en andere betrokkenen een MiCA-licentie verkrijgen om publiekelijk activareferentie tokens (ART’s) of e-geldtokens (EMT’s) in de Europese Unie aan te bieden of te verhandelen, zonder overgangsperiode.

Aantrekken van crypto-investeringen naar ECOWAS

Volgens Uzoije biedt het huidige voorzitterschap van de Nigeriaanse president Bola Tinubu bij ECOWAS een uitstekende gelegenheid voor de organisatie om een regelgevingskader voor crypto-projecten te ontwikkelen.

Ondertussen hebben sommige ECOWAS-landen, zoals Sierra Leone, strenge of zelfs volledige verboden op cryptocurrencies. Een uniform regelgevingskader door ECOWAS voor zijn 15 lidstaten zou deze beperkingen kunnen versoepelen.

Een uniforme regelgeving voor alle ECOWAS-lidstaten zou potentiële crypto-investeerders de benodigde duidelijkheid bieden. Zo stelde Uzoije voor dat specifieke ECOWAS-regels investeringen in de lidstaten zouden vereenvoudigen, door de noodzaak om aan meerdere nationale voorschriften te voldoen weg te nemen. Hij zei:

“Dit zou meer investeerders kunnen aantrekken door de regulatoire onzekerheid aan te pakken, een van de belangrijkste wereldwijde nadelen van crypto-investeringen.”

Hij merkte op dat de Nigeriaanse autoriteiten in hun lopende geschil met Binance witwassen als een belangrijk probleem aanhaalden. ECOWAS kan deze strijd tegen witwassen echter versterken door een uniform regelgevingskader voor de lidstaten te creëren.

Volgens Uzoije zou dit de controle op witwasactiviteiten door crypto-entiteiten binnen ECOWAS stroomlijnen. Aangezien terrorisme vaak wordt gefinancierd via crypto, zou duidelijke regelgeving de autoriteiten ook helpen bij het aanpakken van de financiering van terrorisme.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!