Mt. Gox terugbetalingen hebben minimale impact op Bitcoin, aldus expert

Het hoofd van onderzoek bij het crypto-financiële dienstenbedrijf Galaxy probeert de zorgen weg te nemen dat de terugbetalingen van Mt. Gox mogelijk een ineenstorting van Bitcoin (BTC) zouden kunnen veroorzaken.

In een recent interview op het YouTube-kanaal van de Unchained Podcast, legde Alex Thorn uit dat de failliete crypto-exchange Mt. Gox vanaf juli tot oktober ongeveer 142.000 BTC, met een waarde van bijna $9 miljard, aan schuldeisers zal terugbetalen. Het nieuws over de aanstaande BTC-uitbetalingen van Mt. Gox veroorzaakte vorige week onrust in de crypto-markten en leidde tot liquidaties ter waarde van meer dan $313 miljoen.

Thorn gelooft echter dat de angst overdreven is. Uit zijn onderzoek blijkt dat minder dan de helft van de munten waarschijnlijk op de open markt beschikbaar zal zijn voor verkoop. Hij denkt ook dat de meeste ontvangers hun BTC zullen vasthouden in plaats van onmiddellijk te verkopen.

Volgens Thorn hebben veel mensen die binnenkort hun BTC ontvangen, ingestemd met een korting van 10% tot 11% om eerder betaald te krijgen. Hij schat dat 75% van de schuldeisers deze deal heeft geaccepteerd, waardoor het aantal BTC dat wordt geleverd, afneemt tot 94.600 munten.

Thorn merkte op dat veel mensen hun vorderingen tijdens het faillissement met korting aan fondsen hebben verkocht. Fondsen kochten actief vorderingen van Mt. Gox-gebruikers die niet jaren wilden wachten om hun geld terug te zien.

“Veel mensen hebben hun munten verkocht en we denken dat ongeveer 20.000 Bitcoin in deze fondsen wordt gehouden. Dus laten we die even terzijde schuiven. We hebben nu nog 74.000 munten over.”

Thorn denkt dat de fondsen die de vorderingen hebben gekocht, waarschijnlijk geen grote verkopers zullen zijn. Hij gelooft dat de entiteiten die de vorderingen kochten, de munten zullen vasthouden zodra ze zijn vrijgegeven.

“Uit gesprekken met enkele van deze partijen blijkt dat ze van plan zijn om hun liquiditeitsverschaffers in natura uit te betalen… Veel van deze liquiditeitsverschaffers zijn vermogende Bitcoiners die Bitcoin met korting willen kopen… Uit ons onderzoek blijkt dat dit sterke handen zijn die tegen een korting wilden kopen.”

Volgens Thorn is de laatste groep die BTC van Mt. Gox zal ontvangen de crypto-exchange Bitcoinica. Deze exchange zal 10.000 BTC krijgen, maar kan deze niet meteen verkopen vanwege het faillissementsproces in Nieuw-Zeeland. Al met al schat Thorn dat 64.000 BTC zal worden uitgekeerd aan de schuldeisers. Hij denkt dat deze vroege Bitcoiners hun munten eerder zullen vasthouden dan direct te verkopen.

“Over het algemeen verwacht ik niet dat er veel verkocht zal worden. Dat is waar het op neerkomt. Of beter gezegd, ik denk dat er veel minder verkocht zal worden dan men zou verwachten.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!