Mt. Gox verplaatst $9,6 miljard aan Bitcoin, worden schuldeisers betaald?

De ingestorte crypto-exchange Mt. Gox heeft voor $9,62 miljard aan Bitcoin (BTC) overgebracht naar een nieuwe wallet, wat hoop wekt bij de schuldeisers. De 141.686 Bitcoin werden geconsolideerd in wallet “1Jbez” vanuit verschillende andere cold wallets die aan Mt. Gox verbonden zijn.

Deze overboekingen worden gezien als een potentiële aanwijzing dat gebruikers die sinds 2014 geen toegang tot hun fondsen hebben gehad, mogelijk eindelijk terugbetaald worden. De overboekingen vertegenwoordigen de eerste on-chain beweging van fondsen van de exchange in meer dan vijf jaar en lijken in lijn te zijn met de plannen van Mt. Gox om schuldeisers tegen eind oktober 2024 terug te betalen.

De bijna $10 miljard Bitcoin-consolidatie wijst waarschijnlijk op de plannen van Mt. Gox om zijn gebruikers terug te betalen, aldus Anndy Lian, intergouvernementeel blockchain-expert en auteur van NFT: From Zero to Hero. Lian vertelde het onderstaande:

“Dit is de eerste beweging van activa vanuit de cold wallets van Mt. Gox in meer dan vijf jaar en maakt waarschijnlijk deel uit van het plan om de activa terug te distribueren naar de schuldeisers voor de beloofde deadline van 31 oktober 2024, naar mijn bescheiden mening.”

Echter, de huidige deadline kan verder uitgesteld worden, aangezien deze werd vastgesteld in september 2023 — een maand voordat Mt. Gox aanvankelijk gepland stond om de schuldeisers van de exchange tegen 31 oktober 2023 terug te betalen.

Er is voor meer dan $9,4 miljard aan Bitcoin verschuldigd aan sommige van de 127.000 schuldeisers van Mt. Gox, die al meer dan 10 jaar hebben gewacht om hun geld terug te krijgen nadat de exchange in 2014 instortte na meerdere onopgemerkte hacks.

Mt. Gox was een van de eerste crypto-exchanges en faciliteerde ooit meer dan 70% van alle transacties binnen het blockchain-ecosysteem. Na een grote hack in 2011 stortte de site in 2014 in; de nasleep trof ongeveer 24.000 schuldeisers en resulteerde in het verlies van 850.000 BTC.

Na de eerste batch van Mt. Gox-overboekingen daalde de Bitcoin-prijs op 28 mei met 2% tot een dagelijks dieptepunt onder $67.500, voordat hij herstelde tot net boven $68.000. De BTC-daling zou een teken kunnen zijn dat markten een potentiële terugbetaling door Mt. Gox inprijzen, aldus Lian:

“De markt heeft gereageerd op deze bewegingen met een licht bearish sentiment, aangezien de Bitcoin-prijs met ongeveer 2,1% daalde tot zo laag als $67.505 na de overboeking. Dit zou te wijten kunnen zijn aan de verwachting van verkoopdruk van de schuldeisers zodra zij hun terugbetalingen ontvangen.”

Ondanks de lichte prijsdaling zei Lian dat een potentiële terugbetaling een van de meest urgente en langdurige kwesties van de crypto-industrie zou oplossen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!