UniCredit CEO steunt digitale euro mits banken hun rol behouden

UniCredit-CEO Andrea Orcel sprak zijn steun uit voor een digitale euro, mits banken hun centrale rol behouden in de implementatie en operatie ervan. Een digitale euro zou een “zeer goede” zaak kunnen zijn als financiële kredietverstrekkers hun centrale rol behouden, verklaarde UniCredit-CEO Andrea Orcel tijdens een conferentie georganiseerd door Mediobanca, meldt Reuters.

Tijdens het evenement benadrukte Orcel dat het succes van de digitale euro afhangt van het behouden van de integrale positie van banken in de geldstroom. Hij noemde de lancering van de digitale valuta een “kwestie van soevereiniteit voor Europa.”

De Europese Centrale Bank streeft naar de lancering van de digitale euro om het eurogebied “robuuster” te maken en de “strategische autonomie en monetaire soevereiniteit” van Europa te ondersteunen. Aangezien de lancering nog jaren weg is, gaan de discussies door over hoe banken digitale euroservices zullen integreren, met gevolgen voor de zich ontwikkelende bedrijfsmodellen van de sector.

“Ik denk dat de vraag is hoe het zal gebeuren: … zullen banken de infrastructuur en het kader voor een digitale euro zijn, zoals ze dat zijn voor de contante euro? Als banken volledig geïntegreerd zijn, d.w.z. ‘Beste klant, u kunt contant geld hebben of digitaal’ … dan is het naadloos en zal het zeer goed zijn voor Europa en zeer goed voor banken.”

In een presentatie in april benadrukte Piero Cipollone, lid van de directie van de ECB, dat commerciële banken digitale euroservices zouden afhandelen, waarbij consumenten profiteren van gratis services terwijl handelaren en dienstverleners de bijbehorende kosten dragen. De presentatie merkte ook op dat consumentenbanken vergoedingen zouden ontvangen van handelsbanken, hoewel specifieke details en het exacte vergoedingstarief niet werden onthuld.

Tijdens Money20/20 benadrukte Evelien Witlox, directeur digitale euro bij de Europese Centrale Bank, de intentie van de ECB om voorzichtig te werk te gaan met een digitale euro, zelfs nu de druk toeneemt door de afname van contant gebruik en de opkomst van alternatieve valuta en digitale betalingen.

De digitale euro zou, indien uitgegeven, wettig betaalmiddel worden, waardoor het grote publiek centrale bankgeld voor dagelijkse transacties zou kunnen gebruiken. Dit zou een potentieel voordeel zijn voor burgers, aangezien handelaren die digitale betaalvormen aanbieden verplicht zouden zijn om de digitale euro te accepteren, aldus Witlox.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!