De Eurogroep heeft haar visie gedeeld over de digitale euro

Het orgaan bestaande uit de ministers van Financiën van de landen van de eurozone, de Eurogroep, heeft maandag in een verklaring aangegeven dat de digitale euro geen programmeerbaar geld kan zijn. In andere woorden werd er gezegd dat er een beperkingen zouden zijn op de soorten goederen en diensten die moeten worden gekocht of op tijd zijn voor het gebruik van de digitale euro.

De Eurogroep bracht naast het bovenstaande argument vele andere argumenten naar de vergadering om de balans op te maken van de voortgang van de digitale euro, de digitale valuta van de centrale bank (CBDC) van het blok. In juli 2021 is het project van start gegaan en naar verwachting zal het 24 maanden in de onderzoeksfase zitten.

Inmiddels zijn er meer dan 100 jurisdicties over de hele wereld die een CBDC onderzoeken of ontwikkelen. De Verenigde Staten blijft echter voorzichter met de verdiensten van een CBDC. De Europese Commissie is verantwoordelijk voor het voorstellen van een digitale eurorekening later dit jaar en de EU-leiders zullen naar verwachting na oktober 2023 beslissen of ze een digitale euro gaan gebruiken.

De Eurogroep merkte tijdens de besprekingen verder op dat de digitale euro contant geld moet aanvullen en niet moet vervangen. Daarnaast moet het de status van een wettig betaalmiddel krijgen en een hoog niveau van privacy kunnen waarborgen. Ook dient de CBDC breed toegankelijk te zijn voor het publiek, eveneens dat het de toegang tot centrale bank geld moet garanderen voor gebruikers van de eurozone. Tot slot moet er bij het ontwerp rekening worden gehouden met de gevolgen voor milieu.

Verder werd er door de Eurogroep benadrukt dat het ontwerp van de digitale euro het witwassen van geld, illegale financiering en belastingontduiking moet voorkomen en tegelijkertijd het vertrouwen van de gebruikers moet behouden. De ministers van Financiën van de Eurozone verklaarden dat het ontwerp van de digitale euro het vermogen van de Europese centrale banken om hun prijsstabiliteitsmandaat te vervullen niet mag belemmeren.

De offline functionaliteit van de digitale euro voor gebruik door burgers in verschillende scenario’s werd door de Eurogroep gesteund. Hierbij werd gesteld dat tussenpersonen onder toezicht een belangrijke rol zouden kunnen spelen. Dit komt voort uit EU-wetgevers die kritiek hebben op de betrokkenheid van Amazon bij het digitale europroject om een prototype te ontwikkelen voor e-commercetoepassingen van het nieuwe CBDC.

Ook spreken de ministers van Financiën van de EU hun steun uit voor interoperabiliteit met andere CBDC’s als een kenmerk van de digitale euro, terwijl de risico’s in verband met het gebruik van de CBDC buiten het eurogebied worden beperkt. Het Internationaal Monetair Fonds heeft de mogelijkheid van een internationaal CBDC-platform geopperd, maar de voortgang ervan is vertraagd. De volgende update van de Eurogroep staat gepland voor 13 maart 2023.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!