Duitse overheid verkoopt deel van Bitcoin-bezit

Een crypto-wallet, aangeduid als “German Government (BKA)” door het onchain analysebedrijf Arkham, begon op 19 juni Bitcoin (BTC) te verplaatsen, wat de nieuwsgierigheid van de gemeenschap wekte. De recente transacties hebben velen doen speculeren dat de Duitse overheid hun BTC-voorraad aan het verkopen is.

Volgens gegevens van Arkham heeft de crypto-wallet sinds februari 2024 bijna 50.000 BTC beheerd, waarvan op 19 juni bijna 6.500 BTC werd verkocht. Men vermoedt dat deze fondsen in beslag zijn genomen van de exploitant van de piratenfilmsite Movie2k.

De wallet die aan de Duitse overheid is gekoppeld, voerde eerder vandaag vier transacties uit, waaronder een overdracht van 6.500 BTC ter waarde van $425 miljoen naar een wallet-adres (bc1q0unygz3ddt8x0v33s6ztxkrnw0s0tl7zk4yxwd) en een andere van 2.500 BTC ter waarde van $154 miljoen naar een ander eigen adres.

Het wallet-adres ontving 6.500 BTC en verplaatste vervolgens 2.500 BTC naar een ander wallet-adres (bc1qq0l4jgg9rcm3puhhfwaz4c9t8hdee8hfz6738z). Deze nieuwe wallet verdeelde de ontvangen fondsen in batches van 500 BTC en verstuurde vier transacties. Twee van deze transacties gingen naar crypto-exchanges zoals Kraken en Bitstamp, terwijl de andere twee naar niet-gelabelde privéadressen werden gestuurd.

De Duitse overheidsgelabelde wallet heeft momenteel 43.359 BTC in beheer, ter waarde van $2,83 miljard. Hoewel niet alle overgedragen fondsen zijn geliquideerd, speculeren veel crypto-experts over de mogelijke impact van de verkoop van zo’n grote hoeveelheid BTC. Een crypto-handelaar suggereerde dat de recente toename van shortposities en de daling van de Bitcoin-markt mogelijk te wijten zijn aan de verkoop van Bitcoin door de Duitse overheid.

Wereldwijd nemen regeringen vaak Bitcoin en andere digitale activa in beslag van criminelen. Landen zoals de Verenigde Staten verkopen deze in beslag genomen crypto-activa vaak via een veiling.

De Amerikaanse overheid heeft bijvoorbeeld al een aanzienlijk deel van de BTC verkocht die in beslag werd genomen van de beruchte dark web-marktplaats Silk Road. Tim Draper, een Amerikaanse zakenman en groot voorstander van Bitcoin, kocht in 2014 Silk Road BTC op een veiling georganiseerd door de US Marshals.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!