Bitcoin daalt onder $65.000! Is het tijd voor paniek of zou je moeten kopen?

Terwijl Bitcoin (BTC) onder de grens van $65.000 is gezakt, en momenteel wordt verhandeld tegen $64.886, heerst er een verhoogd gevoel van urgentie onder handelaren. Is het echter tijd voor paniek of zou je moeten kopen (géén financieel advies)?

Is er reden voor paniek?

Deze recente neergang weerspiegelt een bredere trend die de afgelopen week is waargenomen, waarbij Bitcoin ongeveer 2,4% van zijn waarde verloor. Alleen al in de afgelopen 24 uur was er sprake van een verdere daling van 1%, wat wijst op toenemende nervositeit op de markt.

Analisten van het blockchain-analyseplatform Santiment benadrukken de aanhoudende neergangsfase als een steilste driedaagse daling van actieve Bitcoin-portefeuilles sinds de piek eerder in maart, wat duidt op een aanzienlijke verschuiving in het beleggersgedrag en het marktsentiment.

Dit staat echter in schril contrast met ETH, aangezien Ethereum-portefeuilles blijven stijgen, wat wijst op een uiteenlopend beleggersvertrouwen tussen de leidende cryptocurrencies.

De toename van het aantal Ethereum-portefeuilles duidt op bullish vooruitzichten voor ETH, ondanks de bearish druk op Bitcoin. Ondertussen is, volgens Bitfinex-analisten, de aanhoudende uitverkoop aanzienlijk beïnvloed door langdurige Bitcoin-houders en whales die hun posities hebben aangepast tijdens de consolidatiefase van de markt.

Dit gedrag is typerend voor langetermijnbeleggers die ervoor kiezen hun posities te verkleinen tijdens perioden van marktonzekerheid om te profiteren van verliezen of deze te beperken.

Het rapport onthult tevens dat de Hodler Net Position Change-metriek consequent negatieve waarden heeft laten zien, wat aangeeft dat deze grote spelers hun bezittingen naar beurzen verplaatsen, mogelijk om te verkopen, wat een neerwaartse druk uitoefent op de Bitcoin koers.

Deze trend wordt weerspiegeld door de stijgende Bitcoin Exchange Whale Ratio, die grote stortingen op beurzen volgt in verhouding tot de algehele marktactiviteit.

Naarmate meer whales hun Bitcoin overdragen naar cryptocurrency-beurzen, kan het grotere potentiële aanbod op de markt tot prijsdalingen leiden.

Is het tijd om te kopen?

Ondanks deze druk blijven sommige analisten voorzichtig optimistisch over een mogelijk herstel. CrediBULL Crypto, een vooraanstaand analist, suggereerde op X dat BTC mogelijk zijn lagere ondersteuningsniveaus nadert, waarbij de huidige prijzen mogelijk een diepere marktlaag kunnen veroorzaken waar velen bang voor zijn. Hij beschreef het als volgt:

“Er is een kans dat onze $BTC-bodem binnen is met deze SFP. Hieronder zie je waar ik nu naar kijk.

Ja, technisch gezien kunnen we nog steeds lager in de “dream long”-zone hieronder gaan, maar zoals ik eerder heb gezegd zou het mij niet verbazen als die zone voorop loopt.

Dat gezegd hebbende, verkoop je vrouw en kinderen pas NADAT we onze korte termijnimpuls hebben gekregen, niet eerder. Op dit moment wachten we gewoon op de definitieve bevestiging (impuls).”

De financieringstarieven op de markt voor cryptoderivaten dienen als een kritische indicator van het sentiment van handelaren. Recente gegevens van CoinGlass geven aan dat de financieringstarieven licht positief zijn, wat traditioneel wijst op een bullish vooruitzicht onder handelaren.

Positieve financieringspercentages impliceren met name dat meer handelaren gokken op een stijging van de Bitcoin prijs en bereid zijn een premie te betalen om longposities in futures-contracten aan te houden. Deze maatstaf kan tevens vaak het heersende marktsentiment compenseren, wat erop wijst dat ondanks de uitverkoop een deel van de markt zich voorbereidt op een mogelijke prijsstijging.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!