Glassnode: Bitcoin ziet heropleving van speculatie

De laatste on-chain analyse van Glassnode onthult een heropleving van speculatieve activiteit in de Bitcoin (BTC) markt na maanden van stagnatie. Deze verschuiving markeert een mogelijke verandering in marktsentiment, waarbij zowel kortetermijn- als langetermijnhouders een verhoogde betrokkenheid tonen.

Mt. Gox veroorzaakt nieuwe golf van speculatie

Analisten bij Glassnode meldden het heroptreden van speculatief gedrag in de Bitcoin markt na een langdurige periode van inactiviteit en zijwaartse prijsbewegingen. Deze hernieuwde activiteit werd aangewakkerd door marktreacties op een interne portemonnee-consolidatie door de Mt Gox Trustee op 28 mei 2024. Mark Karpeles, de voormalige CEO van Mt. Gox, bevestigde dat deze bewegingen voorbereidende stappen waren voor de distributie van 141.000 BTC aan schuldeisers, verwacht tegen oktober af te ronden.

Het rapport merkt op dat Glassnode’s Point-in-Time metrics inzicht gaven in dit evenement, waarbij een significante beweging van munten over verschillende transacties op de genoemde datum werd getoond. “Een belangrijke impact van zo’n grote pool van lang slapende munten die wordt besteed, is dat ongefilterde metrieken zoals Realized Cap, [Spent Output Profit Ratio (SOPR)], en Coindays destroyed een grote piek zullen tonen geassocieerd met deze Mt Gox-munten,” detailleert het rapport van Glassnode, waarbij het toevoegt:

“Theoretisch zijn deze munten herwaardeerd naar een hogere kostenbasis tijdens de walletbeheer transacties.”

Markt lijkt klaar voor verhoogde volatiliteit

De analyse benadrukte dat de meerderheid van de Bitcoin-investeerders momenteel ongerealiseerde winsten vasthoudt, wat wijst op een terugkeer van marktvertrouwen. Glassnode merkte op dat zowel kortetermijn- als langetermijnhouders een reset in hun Sell-Side Risk-ratio hebben ervaren, wat wijst op een nieuw gevonden evenwicht in de markt. Deze toestand wordt doorgaans waargenomen tijdens correcties van de stierenmarkt van nieuwe recordhoogtes (ATHs).

Het aandeel munten dat door langetermijnhouders in een niet gerealiseerd verlies wordt gehouden, is minimaal, wat een sterke overtuiging onder deze investeerders weerspiegelt. Daarentegen benadrukt de analyse dat kortetermijnhouders gevoeliger zijn voor prijsvolatiliteit, met significante investeringen in de buurt van de huidige spotprijs.

Verder suggereert het rapport van Glassnode dat ondanks de recente prijsconsolidatie, de markt rijp is voor verhoogde volatiliteit. De reset van de Sell-Side Risk-ratio over beide cohorten wijst op uitputting van winst en verlies binnen het huidige prijsbereik, wat wijst op potentiële substantiële marktbewegingen. Deze evenwichtsfase, gekoppeld aan de anticipatie van Mt Gox-distributies, positioneert de markt voor verhoogde speculatieve activiteit.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!