Mt. Gox gaat beginnen met terugbetalen van schulden

Op 21 november begon Nobuaki Kobayashi, de bewindvoerder belast met het vermogen van de Mt. Gox Bitcoin-exchange, e-mails te versturen naar revalidatiecrediteuren over het starten van terugbetalingen, zoals gemeld door talloze bronnen op sociale media.

De vermeende e-mail die door Kobayashi is verzonden, geeft aan dat er plannen zijn om in 2023 te beginnen met de eerste ronde van contante terugbetalingen aan crediteuren. Verwacht wordt dat de bewindvoerder deze terugbetalingen zal voortzetten in 2024, maar het exacte schema voor individuele revalidatiecrediteuren blijft ongespecificeerd.

De e-mail van de bewindvoerder benadrukte ook de complexiteit en diversiteit van het terugbetalingsproces en merkte op: “vanwege het grote aantal revalidatiecrediteuren, de verschillende soorten terugbetalingen en de verschillende voorbereidings- en verwerkingstijden die nodig zijn, zullen terugbetalingen doorgaan tot 2024.”

Kobayashi merkte op dat crediteuren de status van hun terugbetalingen kunnen volgen via het indieningssysteem voor claims. Ook op 22 november, samen met het opduiken van rapporten op sociale media, heeft de bewindvoerder van Mt. Gox een openbare verklaring afgelegd over de inlossing van de trustactiva.

Het officiële document onthulde dat de revalidatiebewindvoerder 7 miljard Japanse yen (gelijk aan $47 miljoen) had ingelost om de terugbetaling van vorderingen te financieren. Na deze inlossing werd gemeld dat de totale trustactiva ongeveer 8,8 miljard JPY bedroegen, of ongeveer $59 miljoen.

Deze laatste ontwikkeling lijkt te duiden op het begin van terugbetalingen voor iedereen die betrokken is. In september schoof Mt. Gox de deadline voor de terugbetaling aan revalidatiecrediteuren op, van 31 oktober 2023 naar 31 oktober 2024.

Gelanceerd in 2010, steeg het in Tokio gevestigde platform snel in aanzien en werd het ’s werelds grootste Bitcoin-exchange tegen 2013, waarbij het 70% van de wereldwijde Bitcoin-transacties verwerkte. Echter, begin 2014 staakte het platform alle opnames en stopte met de handel. Vervolgens werd de website uit de lucht gehaald en verklaarde het bedrijf faillissement na het verlies van meer dan 800.000 Bitcoins.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!