Argentinië introduceert nationaal register voor crypto-exchanges

De Nationale Commissie voor Effecten (CNV) van Argentinië heeft het Virtual Asset Service Provider (VASP)-register gelanceerd en bijna honderd aanvragen ontvangen van zowel individuen als rechtspersonen, volgens een aankondiging van de overheid.

Het register zal nieuwe aanvragen accepteren van entiteiten die geïnteresseerd zijn in het aanbieden van crypto-handelsdiensten in het land, op voorwaarde dat aanvragers moeten wachten op registratiebevestiging voordat ze met hun activiteiten kunnen beginnen. De commissie zegt dat van de 85 ontvangen aanvragen van rechtspersonen sinds de lancering van het register, er tot nu toe 35 succesvol zijn geregistreerd, waaronder vier buitenlandse platforms zonder deze bij naam te noemen.

Degenen die hebben voldaan aan de vereiste om registratieaanvragen in te dienen bij het register, mogen hun activiteiten in Argentinië voortzetten, terwijl niet-conforme entiteiten geen activiteiten mogen uitvoeren totdat ze zijn geregistreerd, aldus de aankondiging.

Argentinië onthulde eind maart voor het eerst verplichte registratievereisten voor de crypto-ruimte, waarbij CNV-voorzitter Roberto E. Silva zei dat het land “tegen de klok heeft gewerkt om naleving te bevorderen” met als doel het voorkomen van witwassen en terrorismefinanciering.

Ondanks deze maatregelen heeft de lokale crypto-gemeenschap bezorgdheid geuit over de toegenomen overheidsregulering. In een interview met Forbes bekritiseerde Manuel Ferrari, een lid van de Argentijnse NGO Directive en mede-oprichter van het Money On Chain-protocol, het register als een “verschrikkelijk idee” en stelde dat Bitcoin “geld is, geen effect.”

Zoals eerder gerapporteerd, wenden Argentijnen zich tot Bitcoin en andere cryptocurrencies als een financieel toevluchtsoord, wat leidt tot een toename van zowel legitieme transacties als scam-activiteiten. De regelgeving van de CNV beweert deze risico’s te willen verminderen zonder innovatie in de crypto-ruimte te verstikken.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!