Bitcoin kan omhoog gaan na renteverlaging van de ECB

De instroom van Bitcoin (BTC) zou deze week kunnen toenemen na een belangrijke monetaire beleidsbeslissing in de Europese Unie. De Europese Centrale Bank (ECB) verwacht de rente op 6 juni met 0,25% te verlagen tot 4,25%. Volgens Jag Kooner, hoofd van derivaten bij Bitfinex, kan deze renteverlaging de vraag naar risicovolle activa zoals Bitcoin vergroten. Kooner vertelde het volgende:

“De ECB verwacht de rente volgende week te verlagen om de economische groei te stimuleren. Lagere rentetarieven verzwakken doorgaans de euro en verhogen de liquiditeit, wat risicovolle activa zoals Bitcoin kan stimuleren.”

De verwachtingen voor de renteverlaging komen in een periode van afnemende inflatie in Europa. De consumentenprijsindex (CPI) voor mei wordt verwacht op 2,6%, wat mogelijk de achtste opeenvolgende maand van inflatie onder de 3% markeert.

Volgens James Wo, oprichter en CEO van DFG, zou de mogelijke renteverlaging de traditionele aandelenmarkten kunnen stimuleren en extra opwaartse druk voor Bitcoin kunnen toevoegen. Hij gaf het onderstaande aan:

“Het verlagen van de rente zal een positieve invloed hebben op traditionele aandelen, zoals blijkt uit de stijging van Europese aandelen na de milde opmerkingen van de ECB-raad eerder in mei. Dit kan leiden tot een verschuiving in liquiditeit naar risicovollere activa zoals Bitcoin, waardoor de prijs wordt verhoogd.”

Twee van Europa’s belangrijkste aandelenindexen, de STOXX 600 en DAX 40, stegen in mei, samen met de Bitcoin-prijs. De STOXX 600 steeg met meer dan 3,3%, terwijl de DAX 40 met meer dan 3,8% steeg, terwijl de BTC-prijs in dezelfde periode met meer dan 17,4% steeg, volgens TradingView.

Historisch gezien heeft Bitcoin een gemengde correlatie met de traditionele aandelenmarkt getoond. In een omgeving met economische stimuleringsmaatregelen en lagere rentetarieven kan Bitcoin echter samen met aandelen profiteren vanwege de toegenomen liquiditeit. Kooner voegde hieraan toe:

“Historisch gezien heeft Bitcoin een gemengde correlatie met aandelen laten zien. Tijdens economische stress weerspiegelt Bitcoin vaak de trends op de aandelenmarkt wanneer beleggers activa liquideren. In een omgeving met stimuleringsmaatregelen en lagere rentetarieven kan Bitcoin samen met aandelen profiteren vanwege de toegenomen liquiditeit.”

Desondanks heeft Bitcoin dit jaar een sterke rally gekend, ondanks de achterblijvende aandelenmarkt in de grootste economie ter wereld, de Verenigde Staten. De S&P 500-index steeg met meer dan 11,5% sinds begin dit jaar, terwijl de Bitcoin-prijs met meer dan 57,6% steeg, volgens TradingView.

“Hoewel Amerikaanse aandelen zijn teruggevallen, is BTC sterk gebleven. Het blijft afwachten of dit komt doordat crypto achterblijft of door relatieve sterkte,” voegde Kooner eraan toe.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!