Regering van Biden steunt crypto-beleid van de SEC

De regering van de Amerikaanse president Joe Biden heeft een standpunt ingenomen tegen een gezamenlijke resolutie die van invloed is op het crypto-beleid bij de Securities and Exchange Commission (SEC), waarbij plannen voor een mogelijk veto worden aangegeven als de resolutie het bureau van de president bereikt.

Het Witte Huis heeft op 8 mei namelijk een verklaring afgegeven waarin het zijn krachtige tegenstand uitdrukt tegen de leden van het Huis van Afgevaardigden die proberen H.J.Res. 109 aan te nemen, een gezamenlijke resolutie gericht op de omkering van de Staff Accounting Bulletin (SAB) nr. 121 van de SEC. Deze bulletin verplicht banken om de digitale activa van klanten op hun balans te houden met kapitaalreserves.

De regering-Biden benadrukte het belang van SAB 121 bij het aanpakken van technologische, juridische en regelgevende risico’s die aanzienlijke verliezen voor consumenten met zich meebrengen. De aanroeping van de Congressional Review Act via H.J.Res. 109 zou mogelijk de capaciteit van de SEC om crypto-activa effectief te reguleren kunnen beperken, wat kan leiden tot financiële instabiliteit en marktonzekerheid.

De resolutie heeft debatten aangewakkerd onder Democratische en Republikeinse leiders in het Huiscomité voor Financiële Diensten. Afgevaardigde Patrick Henry pleitte voor de resolutie en benadrukte de noodzaak voor banken om de digitale activa van Amerikanen veilig te stellen.

Afgevaardigde Maxine Waters daarentegen was tegen de resolutie en benadrukte de transparantie die SAB 121 brengt in de digitale activa-ruimte en de rol ervan bij het voorkomen van fraude en misbruik. Na een stemmingsuitslag ten gunste van H.J.Res. 109 riep Afgevaardigde McHenry op tot een telling van de voorstemmen en tegenstemmen, wat leidde tot uitstel van de behandeling van de resolutie. Als de resolutie verder gaat en het bureau van president Biden bereikt, heeft zijn regering aangegeven van plan te zijn om deze te vetoën.

De SEC is bekritiseerd vanwege haar strenge standpunt over cryptocurrencies, en leden van de digitale activa-sector hebben het Biden-bestuur meerdere keren gevraagd om duidelijke regelgevende beleidslijnen in het verleden. De toezichthouder blijft echter sterk geloven dat alle digitale activa en gerelateerde aanbiedingen effecten zijn, en heeft rechtszaken aangespannen tegen crypto-bedrijven.

Onlangs heeft de SEC een Wells Notice gestuurd naar Robinhood, waarin wordt beweerd dat het platform ongeregistreerde effecten heeft verkocht via zijn crypto-afdeling. Het bedrijf beweert teleurgesteld te zijn in de acties van de toezichthouder, eraan toevoegend dat het betrokken was bij discussies met het personeel van de SEC over de registratie van zijn activiteiten.

Aan de andere kant uitte SEC-voorzitter Gary Gensler frustratie over de overweldigende focus op cryptocurrency tijdens media-interviews, waarbij hij verklaarde dat de crypto-markt een klein deel van het totale financiële landschap uitmaakt.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!