Twee Chinese staatsburgers aangeklaagd voor het witwassen van $73 miljoen

Het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) klaagt twee Chinese staatsburgers aan voor het vermeend uitvoeren van een “pig butchering” crypto-oplichterij en het witwassen van tientallen miljoenen dollars.

In een nieuw persbericht zegt de DOJ dat de Chinese burgers Daren Li en Yicheng Zhang de meesterbreinen waren achter de “pig butchering” scam, waarbij ongewenste berichten werden gestuurd naar individuen om een band op te bouwen, met als uiteindelijk doel hen kennis te laten maken met frauduleuze crypto “investeringsmogelijkheden.”

Met beloften van enorme rendementen wisten de twee de slachtoffers te overtuigen om bankrekeningen te openen op naam van schijnbedrijven en hier geld op te storten. De fondsen zouden vervolgens worden overgemaakt naar een bank in de Bahama’s, voordat ze werden omgezet in USDT, de grootste stablecoin op de markt.

Aanklagers zeggen dat Li en Zhang 73 miljoen dollar hebben witgewassen, terwijl de crypto-portemonnee die ze in verband met de scam vonden, meer dan 340 miljoen dollar aan digitale activa had ontvangen. Procureur Martin Estrada zegt:

“Sophisticated financial scams zoals deze vormen een gevaarlijke bedreiging voor het financiële welzijn van alle Amerikanen. Terwijl mijn kantoor deze bedrieglijke scheme’s zal blijven opsporen en bestraffen, moedig ik iedereen aan om zich te informeren over ‘pig butchering’ en andere vormen van financiële fraude om hun families te beschermen tegen dergelijke roofzuchtige activiteiten. Waakzaamheid is cruciaal.”

Li en Zhang zijn aangeklaagd voor samenzwering om wit te wassen, evenals zes aanklachten van internationaal witwassen. Ze kunnen tot 20 jaar gevangenisstraf krijgen voor elke aanklacht.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!