Venezuela treedt hard op tegen crypto mining bij energiecrisis

Venezuela’s Ministerie van Elektrische Energie kondigt plannen aan om cryptominingbedrijven los te koppelen van het nationale net om aan de hoge energievraag te voldoen en een betrouwbare stroomvoorziening aan de burgers te garanderen. De beslissing volgt op de recente inbeslagname van 2.000 cryptominingmachines als onderdeel van een anti-corruptiecampagne.

Venezuela intensiveert harde aanpak van illegale cryptomining

Als reactie op de toenemende vraag naar elektriciteit heeft de Venezolaanse regering besloten om alle cryptomining activiteiten los te koppelen van het Sistema Electrico Nacional (SEN). Deze actie is bedoeld om de aanzienlijke energielast die deze operaties op het stroomnetwerk leggen te verminderen. AlbertoNews meldde dat het Ministerie het belang benadrukte van het bieden van efficiënte en betrouwbare elektriciteitsvoorziening in heel Venezuela door de belasting veroorzaakt door deze energie-intensieve bedrijven te elimineren.

Bovendien volgt de stap op recente regeringsacties, waaronder de inbeslagname van duizenden mining-eenheden. Ambtenaren beweren dat deze maatregelen cruciaal zijn voor het stabiliseren van de nationale stroomvoorziening, die de afgelopen tien jaar inconsistent is geweest. Frequente stroomuitvallen zijn met name sinds 2019 verslechterd, wat de levenskwaliteit van de inwoners en de economie als geheel beïnvloedt.

De harde aanpak van cryptomining valt samen met een bredere regeringscampagne tegen corruptie, die recentelijk leidde tot de arrestatie van verschillende ambtenaren. Joselit Ramírez, het voormalige hoofd van het Nationale Toezichthouderschap van Cryptoassets (Sunacrip), is met name verbonden met deze beschuldigingen. Ramírez’ banden met Tareck El Aissami, een sleutelfiguur die eerder verantwoordelijk was voor de oliesector van het land, benadrukken de reikwijdte van het onderzoek, aangezien El Aissami wordt geconfronteerd met meerdere aanklachten, waaronder verraad en witwassen van geld.

Rafael Lacava, gouverneur van de staat Carabobo, heeft ook de noodzaak van publieke medewerking bij het identificeren van illegale miningactiviteiten versterkt. Hij riep inwoners op om ongeautoriseerde operaties te melden, en benadrukte de rol van de gemeenschap bij het beschermen van hun elektriciteitsvoorziening. Deze op de gemeenschap gerichte handhavingsbenadering is bedoeld om de nationale inspanningen aan te vullen om onnodig stroomverbruik te beperken.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!