Bitcoin stijgt na daling van Amerikaanse CPI-inflatie

De Bitcoin-prijs is gestegen, aangezien beleggers zich blijkbaar geen zorgen maken over de inflatie, vooral na de laatste release van de Amerikaanse Consumer Price Index (CPI). Opmerkelijk is dat de marktdeelnemers reikhalzend uitkeken naar de Amerikaanse CPI-gegevens, vooral na de recente Amerikaanse PPI-gegevens die aantoonden dat de inflatie sterker is gestegen dan verwacht.

Ondertussen heeft de inflatiedruk tot dusver op het sentiment van beleggers gedrukt, met verwachtingen van een mogelijke agressieve houding van de Federal Reserve.

U.S. Core CPI stijgt met 3,6%

De recente gegevens van het Amerikaanse Ministerie van Arbeid toonden aan dat de Amerikaanse Consumer Price Index (CPI) in april met 0,3% is gestegen, lager dan de marktverwachtingen van 0,4%. Opmerkelijk is dat de CPI in de voorgaande maand in hetzelfde tempo is gestegen. Op niet-gecorrigeerde basis steeg de Amerikaanse CPI, een kerncijfer om het inflatieniveau te begrijpen, met 3,4% op jaarbasis (YoY), in lijn met de marktverwachtingen.

Tegelijkertijd steeg de Core CPI, exclusief voedsel- en energieprijzen, met 0,3% op maandbasis, in lijn met de schattingen van Wall Street. Op jaarbasis steeg de Core CPI met 3,6%, na een stijging van 3,8% in de voorgaande maand.

Opmerkelijk is dat hoewel de inflatie lijkt af te koelen, deze nog steeds hoger blijft dan de doelstelling van 2% van de Fed, wat drukt op het sentiment van wereldwijde beleggers. Bovendien heeft dit ook zorgen gewekt over een verdere agressieve houding van de centrale bank met hun beleidsrentetarieven.

Ter context: de laatste Amerikaanse PPI-inflatiegegevens zijn ook hoger dan de markt had verwacht, wat resulteerde in een daling van Bitcoin (BTC). Naar aanleiding daarvan herhaalde de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, het standpunt van de centrale bank met hun renteverhogingsplannen.

Bitcoin prijs stijgt

Op dinsdag zei Fed-voorzitter Jerome Powell dat de inflatie nog steeds hoog is en dat de centrale bank, gezien deze situatie, de rente voor een langere periode ongewijzigd zou kunnen laten. Opmerkelijk is dat de inflatiedruk een stortvloed aan investeerders aan de zijlijn heeft gehouden, wat voor verhoogde volatiliteit op de markt zorgde.

De recente CPI-gegevens lijken echter enige verlichting te bieden aan investeerders, waardoor de zorgen over een meer agressieve stap van de Federal Reserve worden verminderd. Volgens de CME FedWatch Tool is er een kans van 96,9% dat de centrale bank tijdens hun komende vergadering in juni de huidige rentestand zal handhaven.

Ondertussen daalde de Amerikaanse 10-jaars obligatierente met 2,07% naar $4.354 na de CPI-gegevens, terwijl de Amerikaanse Dollarindex met 0,42% kelderde naar $104.455. Ondanks de stijging van de inflatiegegevens die zorgen hebben gewekt, lijkt het erop dat investeerders zich nu op andere gebieden concentreren.

De Bitcoin-prijs steeg op het moment van schrijven met 3,48% en werd verhandeld op $63.656,35, na een 24-uurs hoogtepunt van $63.773,87 te hebben bereikt in de afgelopen 24 uur. Het eendaagse handelsvolume van de vlaggenschipcryptocurrency steeg ook met 8,77% naar $27,82 miljard.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!