Federal Reserve laat huidige rente intact – Bitcoin prijs blijft stabiel

De Federal Reserve maakte vandaag bekend dat zij de Fed Funds-rente intact laat, terwijl de zeer zichtbare centrale bank haar inspanningen voortzet om de inflatie, die aanhoudend hoog is gebleven, onder controle te houden.

Leden van het Federal Open Market Committee (FOMC) stemden ervoor om de beoogde bandbreedte voor de Federal Funds-rente ongewijzigd te laten tussen 525 en 550 basispunten, de hoogste waarde die deze bandbreedte in meer dan twintig jaar heeft bereikt.

Deze benchmarkrente beïnvloedt de bredere rentetarieven, en een hoog streefbereik helpt de financieringskosten hoog te houden. Het op een hoog niveau houden van deze rentetarieven zou gemakkelijk tegenwind kunnen veroorzaken voor risicovolle activa, bijvoorbeeld cryptocurrencies en aandelen, die geen rendement opleveren.

Omdat de rentebetalingen uit op schulden gebaseerde effecten hoog blijven, zou dit de interesse van beleggers kunnen wekken en ertoe kunnen leiden dat zij risicovolle activa ontvluchten die dergelijke betalingen niet doen. Dit zou mogelijk een neerwaartse druk kunnen uitoefenen op de prijs van digitale activa zoals Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH).

Het is onwaarschijnlijk dat dit krappe geldbeleid binnenkort zal veranderen, aangezien de FOMC-verklaring benadrukte dat “de inflatie het afgelopen jaar is afgenomen, maar nog steeds hoog is.” Ze gingen verder met:

“De afgelopen maanden is er geen verdere vooruitgang geboekt in de richting van de inflatiedoelstelling van het Comité van 2 procent.”

De regeringsfunctionarissen spraken over de relatieve kracht van het Amerikaanse bedrijfsleven en stelden dat “recente indicatoren erop wijzen dat de economische activiteit in een stevig tempo is blijven groeien.” Ze voegden eraan toe:

“De banengroei is sterk gebleven en het werkloosheidspercentage is laag gebleven.”

Verder verklaarde Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, tijdens een persconferentie na de aankondiging van het FOMC van vandaag: “Ik denk dat het onwaarschijnlijk is dat de volgende renteverhoging een renteverhoging zal zijn.”

De eerder genoemde overheidsfunctionarissen deden deze uitspraken in een tijd waarin de inflatiecijfers nog steeds onaangenaam hoog zijn en herhaaldelijk de verwachtingen overtreffen.

In maart steeg de consumentenprijsindex voor alle stedelijke consumenten (CPI-U), een totaal inflatiecijfer in de VS, met 3,5% op jaarbasis, volgens cijfers van het Bureau of Labor Statistics (BLS). Dit cijfer was hoger dan de stijging van 3,4% op jaarbasis die werd voorspeld door economen die deelnamen aan een Dow Jones-peiling, zo meldde CNBC.

Aan de andere kant zijn de CPI-cijfers aanzienlijk gedaald ten opzichte van de decennialange hoogtepunten die ze in 2022 bereikten, bijvoorbeeld toen het totale cijfer gedurende de twaalf maanden tot en met juni van dat jaar met 9,1% steeg, de meest substantiële stijging sinds eind 1981.

Naast het intact laten van de benchmarkrentes, kondigde het FOMC ook aan dat de centrale bank haar activa zou blijven verkopen. De financiële instelling heeft echter aangegeven dat zij het tempo waarin zij haar belangen afstoot, zal vertragen. Het zei hierover het volgende:

“Vanaf juni zal de commissie het tempo van de daling van haar effectenbezit vertragen door de maandelijkse aflossingslimiet op staatsobligaties te verlagen van $60 miljard naar $25 miljard.”

Het FOMC benadrukt dat het in de toekomst nauwlettend zal letten op de economische omstandigheden en bereid is het monetaire beleid waar nodig aan te passen om de commissie te helpen haar doelstellingen te bereiken.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!