Volgende week is een cruciale week voor Ripple

Vorige week evolueerde de juridische strijd tussen Ripple en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) naar een rechtszaak, waarbij velen een spoedige oplossing verwachtten. Advocaat James K. Filan kondigde een nieuw schema aan van magistraatrechter Sarah Netburn, gericht op de motie voor maatregelen en het definitieve oordeel.

Een cruciale week voor Ripple en SEC

Rechter Sarah Netburn heeft een tijdlijn opgesteld voor de lopende rechtszaak tussen Ripple Labs en de Securities and Exchange Commission (SEC). Dit schema houdt verband met de poging van Ripple om het nieuwste deskundige bewijsmateriaal van de SEC ter ondersteuning van het argument voor boetes en een definitieve uitspraak van de hand te wijzen. Rechter Netburn heeft de SEC uitstel verleend tot 29 april 2024 om tegenargumenten in te dienen tegen de motie van Ripple. Ripple heeft dan drie werkdagen de tijd om te reageren.

Deze planningsupdate volgt op de recente benoeming van rechter Netburn tot districtsrechter in het zuidelijke district van New York. Ondanks haar nieuwe rol blijft ze de voorzittende rechter in de Ripple vs. SEC-zaak, waar ze bekend staat om haar onpartijdige beslissingen die over het algemeen positief worden beoordeeld door de cryptogemeenschap. Zo gaf de rechter in 2021 het volgende aan (volgens advocaat Jeremy Hogan):

“Mijn begrip over XRP is dat het niet alleen een valutawaarde heeft, maar ook een nut heeft, en dat nut onderscheidt het van Bitcoin en Ether.”

XRP heeft het verzoek van de SEC om substantiële civielrechtelijke sancties aangevochten. Het blockchain-betalingsbedrijf heeft de eis van de SEC om een flinke boete afgewezen en in plaats daarvan een maximale boete van $10 miljoen voorgesteld. Ripple stelt dat de beschuldigingen van de SEC ongegrond zijn en onvoldoende bewijsmateriaal bevatten.

Wat is de verwachte uitkomst?

Bill Morgan, de vertegenwoordiger van Ripple, heeft de afgelopen drie jaar voortdurend betoogd dat de verkopen van Ripple On-Demand Liquidity (ODL) geen investeringscontracten zijn. Volgens Morgan verschilt de aard van ODL-transacties van traditionele investeringen. Hij wijst erop dat klanten XRP slechts een paar seconden gebruiken om grensoverschrijdende betalingen mogelijk te maken, en niet voor beleggingsdoeleinden.

Ripple benadrukt dat de SEC geen enkele waarschijnlijkheid heeft bewezen van toekomstige schendingen of roekeloze minachting bij haar XRP-verkopen en haalt de Govil-zaak aan om de claim van de SEC te betwisten, waarbij het gebrek aan bewijs voor financiële schade wordt benadrukt.

Hogan voorspelde onlangs dat de rechtszaak deze zomer zou kunnen worden afgerond en voorspelde een schikking van $100 miljoen. Hij zei het volgende:

“Ik geloof dat de rechter geen uitstel zal gelasten, maar de SEC een aalmoes zal geven door Ripple een boete van $100 miljoen op te leggen.”

Eerder had de SEC een boete van $2 miljard geëist van Ripple, onder verwijzing naar schendingen van bepaalde XRP-verkopen. Ripple antwoordde hierop door te beweren dat XRP niet als een effect moet worden geclassificeerd, met het argument dat het niet onder de regelgeving van de SEC valt. De Chief Legal Officer van het bedrijf, Stuart Alderoty, presenteerde verschillende belangrijke redenen waarom de boete niet hoger zou mogen zijn dan $10 miljoen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!