SEC opent publieke raadpleging voor herziene BlackRock Ethereum ETF

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft aangekondigd dat ze openstaan voor publieke feedback over de recente aanpassingen in BlackRock’s voorgestelde Ethereum exchange-traded fund (ETF). Dit komt nadat Nasdaq op 19 april een herzien voorstel heeft ingediend om ervoor te zorgen dat het voldoet aan de verwachtingen van de regelgevende instanties.

De BlackRock ETF, genaamd iShares Ethereum Trust, is bedoeld om de prestaties van de Ethereum-prijs te volgen en is al in ontwikkeling sinds de eerste indiening in november 2023.

De wijziging wijkt nogal radicaal af van het oorspronkelijke voorstel door over te stappen van een model van directe uitwisselingen met Ethereum naar een model van contante transacties. Als gevolg hiervan heeft de SEC 21 dagen gegeven voor belanghebbenden en het publiek om hun opmerkingen te geven over de voorgestelde wijzigingen. Deze opmerkingen zijn belangrijk omdat ze van invloed zullen zijn op de regelgevende beoordeling en waarschijnlijk op de uiteindelijke beslissing.

Aangepaste structuur van BlackRock’s Ethereum ETF

In het oorspronkelijke voorstel van de iShares Ethereum Trust werd een creatie- en inwisselingsproces voorgesteld dat een directe omzetting van Ethereum inhield. Echter, de herziene indiening verduidelijkt nu dat deze procedures zullen plaatsvinden via contante transacties. Dit model, bekend als het cash redemption model, volgt hetzelfde principe als spot Bitcoin ETF’s die in januari zijn goedgekeurd door de SEC.

De verschuiving naar een op cash gebaseerde aanpak wordt gezien als een aanpassing aan regelgevende richtlijnen die zich richten op financiële transacties in plaats van fysieke omzettingen.

Het herziene voorstel van BlackRock omvat ook geen stakingsbepaling, in tegenstelling tot bedrijven zoals Fidelity en Grayscale, die stakingsmechanismen hebben opgenomen in hun herziene ETF-aanvragen. Deze aanpassing wijst op een voorzichtige benadering van BlackRock, mogelijk om het goedkeuringsproces te vergemakkelijken door nauwlettend de regelgevende voorschriften te volgen.

Marktreactie en analytische standpunten

Het speelveld van cryptocurrency ETF’s in de VS blijft doordrenkt van onzekerheid, met grote financiële instellingen die hun voorstellen opnieuw indienen in de hoop goedkeuring te krijgen. Desondanks groeit onder marktanalisten de scepsis over de nabije goedkeuring van Ethereum ETF’s.

Op dit moment heeft Eric Balchunas, een ETF-analist van Bloomberg, zijn voorspelling van de waarschijnlijkheid van goedkeuring van deze ETF’s tegen mei verlaagd van ongeveer 70% naar 25%.

In de tussentijd heeft Standard Chattered zijn initiële optimistische vooruitzichten herzien en beschouwt het nu de kans op goedkeuring van Ethereum ETF’s door de SEC in mei als tamelijk laag. Deze verschuiving in verwachtingen volgt op het gebrek aan gepubliceerde constructieve dialogen tussen de SEC en ETF-aanvragers, die eerder als indicator dienden voor de goedkeuring van Bitcoin ETF’s.

De vertraging in de besluitvorming door de SEC over andere ETF-voorstellen, zoals die van Franklin Templeton en Grayscale, wijst op een zorgvuldige regelgevende reactie op financiële producten geïnspireerd door cryptocurrency. De verlenging van de tijdslijn geeft de SEC de gelegenheid om openbare feedback te verzamelen en te bestuderen, een factor die aanzienlijk zal bijdragen aan het regelgevingskader van Ethereum en andere cryptocurrency ETF’s.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!