Amerikaanse hacker, die $12 miljoen aan crypto stal, moet drie jaar de gevangenis in

Een Amerikaanse hacker die zich schuldig gemaakt heeft van het stelen van meer dan $12 miljoen aan cryptocurrencies van twee gedecentraliseerde beurzen (DEX’s), werd veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie gebruikte Shakeeb Ahmed, een beveiligingsingenieur, in juli 2022 valse prijsgegevens om voor ongeveer $9 miljoen aan hoge vergoedingen te genereren voor een niet nader genoemde DEX.

Ahmed trok vervolgens die vergoedingen in de vorm van crypto terug, maar hij stemde ermee in om al het gestolen geld terug te geven, behalve $1,5 miljoen, als de beurs ermee instemde de aanval niet aan de wetshandhaving te melden.

Later die maand besloot de hacker ook een DEX genaamd Nirvana Finance aan te vallen, waarbij hij de smart contracts van het project exploiteerde om goedkopere crypto-aankopen aan te bieden. Nadat hij de kunstmatig gedevalueerde crypto had gekocht, verkocht Ahmed de digitale activa onmiddellijk tegen een hogere prijs aan de DEX. Hij slaagde erin om via de exploit voor $3,6 miljoen aan crypto te plunderen, waardoor de schatkist van Nirvana leegliep en de DEX werd gesloten.

De hacker bekende schuldig te zijn aan computerfraude en zal naast zijn gevangenisstraf van drie jaar ook drie jaar onder toezicht worden vrijgelaten. Hij kreeg ook de opdracht om ongeveer $12,3 miljoen en een “aanzienlijke hoeveelheid” aan cryptocurrency te verbeuren, evenals een restitutie ter waarde van $5 miljoen aan de twee DEX’s.

Damian Williams, de Amerikaanse procureur voor het zuidelijke district van New York, zei dat de vervolging van Ahmed de allereerste veroordeling is voor de hack van een smart contract. Hij beschreef het als volgt:

“Hoe nieuw of geavanceerd de hack ook is, dit bureau en onze wetshandhavingspartners zijn vastbesloten om het geld te volgen en hackers voor het gerecht te brengen. En zoals uit het vonnis van vandaag blijkt, is een gevangenisstraf – en de verbeurdverklaring van alle gestolen cryptovaluta – het onvermijdelijke gevolg van dergelijke destructieve hacks.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!