Crypto hacker bekend schuld van diefstal aan Nirvana Finance

Shakeeb Ahmed, een 34-jarige senior security engineer, heeft schuld bekend aan het regisseren van spraakmakende hacks, waaronder een diefstal van $12 miljoen van Nirvana Finance en een andere gedecentraliseerde beurs. Dit werd bekend gemaakt door het Amerikaanse Openbaar Ministerie voor het zuidelijke district van New York, wat een cruciaal moment markeert in de juridische aanpak van digitale valutadiefstal.

Ahmed maakte gebruik van een kwetsbaarheid in een smart contract van een op Solana gebaseerde beurs, vermoedelijk Crema Finance. Na deze eerste inbraak volgde een aanval van $3,6 miljoen op Nirvana Finance, waarbij hij een flash loan en een ander exploit in de smart contracten van het platform gebruikte.

Het proces van het witwassen van het gestolen geld onthult de complexiteit van het volgen van digitale valutamisdrijven. Ahmed gebruikte methoden zoals token-swaptransacties, het overdragen van opbrengsten over blockchain-netwerken, het omzetten van activa in Monero (een cryptocurrency bekend om zijn anonimiteit), en het gebruik van internationale beurzen en mixers zoals Samourai Whirlpool.

Ahmed staat nu voor ernstige gevolgen. Hij stemde in met het verbeurd verklaren van $12,3 miljoen verkregen uit de hacks en moet $5 miljoen aan schadevergoeding betalen aan de slachtoffers.

Deze beslissing markeert een belangrijke stap in het verantwoordelijk houden van cybercriminelen in de snelgroeiende wereld van gedecentraliseerde financïen. Ahmed’s veroordeling vestigt een precedent als de eerste zaak die betrekking heeft op een aanval op een smart contract.

Zijn veroordeling staat gepland voor 13 maart, waarbij Ahmed tot vijf jaar gevangenisstraf kan krijgen. Deze zaak onderstreept de voortdurende uitdagingen op het gebied van cryptocurrency-beveiliging en juridische handhaving. De opmerkingen van de Amerikaanse openbare aanklager benadrukken tevens de baanbrekende aard van deze veroordeling en leggen daarmee een juridisch kader vast voor toekomstige gevallen met betrekking tot smart contracten en exploits in gedecentraliseerde financiën.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!