Solana-netwerk geplaagd door bot spams, record aan gefaalde transacties

Volgens gegevens van Dune Analytics is een aanzienlijk deel van de “non-vote” transacties op het netwerk van Solana (SOL) mislukt, het hoogste aantal ooit tot nu toe geregistreerd. Volgens Solana verwijzen non-vote transacties naar SOL transacties binnen het netwerk.

De toename van mislukte transacties heeft kritiek uitgelokt vanuit de cryptocurrency gemeenschap, waarbij gebruikers klagen over de slechte gebruikerservaring. Memecoins op het Solana-netwerk zijn de afgelopen maanden een belangrijk onderwerp van gesprek geweest. Sinds het begin van het jaar zijn talloze nieuwe memecoin-projecten live gegaan op het netwerk, waarbij sommige enorme winsten hebben geboekt.

De stijging van de prijzen van memecoins heeft geleid tot de inzet van handelsbots op het netwerk. Deze bots streven naar arbitragetransacties, en wanneer deze arbitrage niet bestaat, mislukken deze transacties.

Volgens Helis CEO Mert Mumtaz bestonden deze mislukte transacties, die hij als “bot spam” bestempelde, uit het overgrote deel van de mislukte transacties op Solana. “Dit is meestal geen groot probleem voor gebruikers,” schreef Mert in een X-post. “Je wallet zal de transactie simuleren en je laten weten dat het toch niet zal werken,” voegde hij eraan toe.

Mert legde uit dat de grafiek van mislukte transacties van Dune geen ideale manier was om de gebruikersimpact op het Solana-netwerk te beoordelen. “De meeste gebruikers halen het daar überhaupt niet,” ging hij verder, eraan toevoegend dat de meeste spamactiviteiten op het netwerk plaatsvinden vóór het planningsproces.

Het planningsproces is een operationeel algoritme binnen het Solana-netwerk dat bepaalt in welke volgorde de transacties op het blok worden verwerkt. Bots zijn over het algemeen sneller dan mensen als het gaat om spammen, en als gevolg daarvan worden gebruikerstransacties vaak verworpen.

“Bots spammen beter dan mensen, dus gebruikers krijgen het slechtste einde van de stok en worden het meest gedropt,” schreef hij.

De CEO benadrukte ook dat aangezien spamactiviteiten plaatsvinden vóór het planningsproces, het verhogen van transactieprioriteitskosten gebruikers die op dit moment transacties proberen uit te voeren, niet zal helpen. Volgens hem zal “het verhogen van prioriteitskosten boven een bepaald median” een “verspilling” zijn van het geld van de gebruiker.

“Netwerkpakketten zijn nodig, en die worden binnenkort uitgerold,” schreef Mert, eraan toevoegend dat de aankomende 1.18 Solana-upgrade dit mogelijk niet kan oplossen.

Op het moment van schrijven stond SOL meer dan 7% lager dan in de afgelopen 24 uur, omdat het bredere sentiment over de token bearish werd. Te midden van deze achtergrond heeft een op Solana gebaseerd memecoin-project naar verluidt gebruikers voor $906.000 aan SOL-tokens opgelicht, wat de neergang verder versterkt.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!