Polygon CEO: L3’s zijn nadelig voor de waarde van Ethereum

Marc Boiron, de CEO van Polygon (MATIC), heeft een controversieel debat aangewakkerd op het sociale mediaplatform X over de rol en noodzaak van layer-3 (L3) netwerken in het Ethereum-ecosysteem. Boiron betoogt dat L3’s, die bovenop layer-2 (L2) netwerken zijn gebouwd, voornamelijk dienen om waarde weg te leiden van het Ethereum-mainnet.

Boiron’s standpunt is dat L3-netwerken niet essentieel zijn voor het schalen van Ethereum (ETH) en dat hun bestaan mogelijk de waarde en veiligheid van het Ethereum-mainnet ondermijnt. Hij stelt dat als alle L3’s transacties zouden afwikkelen op een enkele L2, Ethereum weinig tot geen waarde zou vastleggen, waardoor de beveiliging in gevaar komt.

De opmerkingen van de CEO van Polygon hebben een levendige discussie op gang gebracht onder experts en enthousiastelingen in de branche. Sommigen betogen dat L2’s intrinsiek waarde toevoegen aan Ethereum, terwijl anderen geloven dat L3’s voordelen bieden zonder noodzakelijkerwijs afbreuk te doen aan de waarde van Ethereum. Peter Haymond, Senior Partnership Manager bij Offchain Labs, benadrukte voordelen zoals lagere brugkosten, aangepaste gas tokens en gespecialiseerde staatsovergangsfuncties die L3’s kunnen bieden.

Ondanks de controverse blijft het L3-ecosysteem groeien, met oplossingen zoals Orbs, Xai, zkSync Hyperchains en Degen Chain op Arbitrum Orbit die zich ontwikkelen tot belangrijke spelers. Het sector blijft echter relatief klein, met slechts een handvol L3-tokens vermeld op CoinGecko.

Ethereum medeoprichter Vitalik Buterin heeft eerder zijn mening gegeven over het L3-debat, waarbij hij suggereerde dat L3’s “aangepaste functionaliteit” moeten bieden die onderscheidend is van de schaalvergrotende capaciteiten van L2’s. Ondertussen echoot Helus Labs CEO Mert Mumtaz de zorgen van Boiron en beschrijft L3’s als “gecentraliseerde servers die afwikkelen op andere gecentraliseerde servers (L2’s)”.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!