Vrouw uit Hong Kong opgelicht voor $908.000

Een 46-jarige huisvrouw uit Hongkong heeft aangegeven dat ze een verlies van 7,1 miljoen Hongkongse dollar ($908.000) heeft geleden door te investeren in een frauduleus crypto-investeringsplatform.

Volgens een verslag van de South China Morning Post kwam de vrouw pas een jaar na het incident tot de ontdekking dat ze was opgelicht, toen ze de investering met haar familie besprak.

Huisvrouw verliest $908k aan oplichting

In juli 2022 werd het slachtoffer benaderd door een van de oplichters via Instagram, die haar aanspoorde om te investeren in cryptocurrencies via een link naar een frauduleus handelsplatform.

Samen met een handlanger, die zich voordeed als een klantenservicemedewerker van het vermeende handelsplatform, wisten de oplichters de vrouw te misleiden om meer dan $900.000 over te maken naar 15 bankrekeningen voor crypto-investeringen tussen 19 augustus 2022 en 4 maart 2023. Gedurende deze periode ontving ze geen rendement op haar investeringen.

Ongeïdentificeerde bronnen meldden dat de vrouw argwaan kreeg over het plan toen ze haar activa niet kon opnemen of contact kon opnemen met de oplichters, inclusief de valse klantenservicemedewerker.

Scameter waarschuwt voor het platform

Na het ontdekken dat de crypto-investering een oplichterij was, heeft de huisvrouw het deze week gemeld bij het lokale politiekorps, waar momenteel onderzoek naar gaande is. Detectives van het Westelijke District in Hongkong hebben vastgesteld dat de naam van het frauduleuze crypto-handelsplatform is gekoppeld aan vergelijkbare oplichtingsrapporten via Scameter.

Scameter biedt het publiek de mogelijkheid om verdachte of frauduleuze web-/IP-adressen, e-mails, platformgebruikersnamen, bankrekeningen en mobiele telefoonnummers te controleren. Op de vraag waarom ze haar due diligence niet had uitgevoerd op het handelsplatform via Scameter, gaf het slachtoffer aan niet bekend te zijn met de zoekmachine.

De opkomst van crypto-oplichting Hoewel er nog geen arrestaties zijn verricht, heeft de politie de zaak geclassificeerd als “verkrijging van eigendommen door misleiding,” wat strafbaar is met maximaal tien jaar gevangenisstraf.

De politie van HongKong, heeft onthuld dat het aantal gevallen van crypto-investeringsoplichting toeneemt te midden van de groeiende acceptatie van digitale activa in het gebied. Vorig jaar steeg het financiële verlies door crypto-investeringsoplichting met 42,6% tot HK$3,26 miljard van HK$926 miljoen in 2022. Ook het aantal meldingen nam toe, van 1.884 in het voorgaande jaar naar 5.105 in 2023.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!