Wat is de reden achter de daling van Bitcoin?

De bekende crypto-analist Michaël van de Poppe heeft investeerders gewaarschuwd voor de bearish divergentie van Bitcoin, wat kan wijzen op potentieel neerwaartse druk op de cryptocurrency. Aangezien BTC op dinsdag een daling van 8% ervoer en daalde tot ongeveer $62.500.

De daling was de grootste eendaagse daling in twee weken, gedreven door een stijging van cryptocurrencies. Van de Poppe benadrukte echter verschillende factoren die bijdragen aan de neerwaartse trend van Bitcoin.

Van de Poppe benadrukte de aankomende FOMC (Federal Open Market Committee) gepland voor 20 maart 2024, wat een grote impact zal hebben op de crypto-markt. Tijdens de recente FOMC-vergadering op 30-31 januari 2024 heeft de Federal Reserve de rentetarieven gehandhaafd op 5,25%-5,50%. Deze beslissing betekent dat de Fed nog steeds pauzeert met de renteverhoging die begon in maart 2022 om de inflatie te bestrijden.

Bovendien heeft de Fed aangegeven bereid te zijn de rentetarieven ongewijzigd te laten totdat de inflatie tekenen vertoont van een beweging onder het 2%-doel. Hierdoor verwachten veel analisten en investeerders dat de centrale bank de tarieven zal blijven handhaven voor 20 maart 2024.

Onlangs heeft de centrale bank van Japan na acht jaar een einde gemaakt aan negatieve rentetarieven om leningen en vraag aan te moedigen. In de eerste renteverhoging in 17 jaar heeft de Bank of Japan (BOJ) het kortetermijn-beleidstarief verhoogd van -0,1% naar nul tot 0,1%.

Sommige analisten waarschuwen inderdaad dat de BOJ verdere renteverhogingen met voorzichtigheid zal benaderen vanwege de zwakke economische herstel.

Nadat Grayscale zijn fonds op 10 januari had omgezet naar een Bitcoin ETF na de goedkeuring van een spot Bitcoin ETF door de SEC, begon het zijn BTC naar Coinbase te verplaatsen voor verkoop.

Voorheen was het Bitcoinfonds van Grayscale in de vorm van een gesloten-end fonds, waarbij investeerders minstens zes maanden aandelen moesten aanhouden. Nu ETF’s bestaan, kunnen investeerders gemakkelijk hun bezittingen en winsten nemen, wat ze waarschijnlijk opnieuw doen.

Als de prijs van Bitcoin daalt, zei van de Poppe dat dit goed zou kunnen zijn voor altcoins. Als Bitcoin minder dominant wordt, kunnen altcoins aantrekkelijk zijn voor investeerders die hun vermogen willen diversifiëren en laten groeien op de crypto-markt. Ondertussen biedt het onderzoek van Van de Poppe waardevolle inzichten voor investeerders om de handel in crypto beter te begrijpen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!