Amerikaanse senatoren willen dat verdere goedkeuringen van crypto-ETF’s stopt

Amerikaanse senatoren hebben de voorzitter van de Securities and Exchange Commission (SEC), Gary Gensler, verzocht om verdere goedkeuringen van crypto exchange traded funds (ETF’s) te stoppen. In een brief gedateerd op 11 maart waarschuwden de senatoren voor aanzienlijke risico’s voor particuliere beleggers die verband houden met crypto ETF’s. De brief luidt gedeeltelijk:

“Wij schrijven om de Securities and Exchange Commission (SEC) te verzoeken stappen te ondernemen om investeerders te beschermen na haar recente goedkeuring van de notering en verhandeling van bepaalde spot Bitcoin exchange-traded products (ETPs).”

Democratische senatoren Jack Reed en Laphonza Butler stellen dat verdere goedkeuringen van crypto ETF’s beleggers blootstellen aan “dun verhandelde” markten die gevoelig zijn voor manipulatie en fraude. De senatoren vertelden de SEC om de goedkeuring van spot Bitcoin ETF’s niet aan te moedigen om een precedent te worden voor de goedkeuring van andere ETF’s.

Met betrekking tot de spot Bitcoin ETF’s drongen de senatoren er bij de toezichthouder op aan ervoor te zorgen dat marktdeelnemers, waaronder makelaars en adviseurs, worden onderworpen aan verdere regelgevende controle. De wetgevers verklaarden dat hoewel Bitcoin meer gevestigd en goed onderzocht is, het een “ernstige zwakte” heeft getoond. Ze waarschuwden dat andere cryptocurrencies “veel meer blootgesteld zijn aan wangedrag.”

Reed en Butler zijn twee senatoren die actief betrokken zijn bij wetgeving die gericht is op cryptocurrencies in de VS. In juli 2023 kwam Reed met een bipartisan-wetsvoorstel om de Anti-Money Laundering (AML) -regelgeving en Know Your Customer (KYC) -vereisten te versterken. Aan de andere kant was Butler mede-sponsor van het wetsvoorstel van senator Elizabeth Warrant’s Digital Asset Anti-Money Laundering Act in december.

De opmerkingen van de senatoren komen op een moment dat de markt vol spanning wacht op de goedkeuring van spot Ether ETF’s. Na verschillende vertragingen wachten investeerders op 23 mei als de mogelijke datum voor de goedkeuringen. Analisten worden echter steeds minder optimistisch.

Senior Bloomberg ETF-analist Eric Balchunas waarschuwt dat het enorme succes van Bitcoin ETF’s “verontrustend is voor hoge Democraten”, waardoor de goedkeuringskansen van Ether ETF’s worden verlaagd.

Recentelijk verlaagde Balchunas de goedkeuringskansen van Ether ETF’s naar 35%, waarbij hij “radiostilte van de SEC” naar de uitgevers aanhaalde. Dit is lager dan de 70% die de analist in januari gaf.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!