Warren wil Bank Secrecy Act bijwerken wegens ‘crypto-gevaar’

De Amerikaanse senator Elizabeth Warren (Democraat-Massachusetts) heeft opgeroepen om de Bank Secrecy Act van het land bij te werken om de “dreiging” van crypto aan te pakken. “Wat we moeten doen, is het opnieuw bijwerken omdat er een nieuwe dreiging is. Het is crypto,” vertelde Warren aan CNBC Squawk Box, waarbij ze beweerde dat cryptocurrency wordt gebruikt voor financiering van terrorisme en drugshandel.

Ze voegde eraan toe dat Noord-Korea crypto heeft gebruikt om “ongeveer de helft van zijn kernwapenprogramma te betalen,” waarbij ze een bewering herhaalde die ze eerder deze week tijdens een hoorzitting van de bankcommissie van de Senaat had gedaan. “We kunnen dat niet laten doorgaan,” zei ze.

Warren herhaalde haar oproep voor meer toezicht op de crypto-industrie in een tweet en verklaarde dat het handhaven van regels tegen het witwassen van geld bij crypto “gezond verstand & cruciaal” was, en een kwestie van nationale veiligheid.

“Als het gaat om het beleid in de banksector, ben ik het meestal niet eens met de CEO’s van miljardenbanken,” zei ze, verwijzend naar de getuigenis van Jamie Dimon tijdens de hoorzitting van de bankcommissie van de Senaat deze week, waarin de CEO van JP Morgan verklaarde dat hij “altijd tegen crypto” was en de overheid opriep om het “te sluiten.”

De Bank Secrecy Act vereist dat Amerikaanse financiële instellingen hulp bieden aan overheidsinstanties bij het melden en voorkomen van witwassen, belastingontduiking en andere criminele activiteiten.

Warren heeft een geschiedenis als het gaat om het associëren van crypto met criminele activiteiten; in juni 2023 koppelde ze crypto aan de handel in fentanyl, terwijl ze in een brief uit oktober 2023 aan het ministerie van Financiën en het Witte Huis beweerde dat terroristische groepen, waaronder Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad, “meer dan $130 miljoen aan crypto” hadden opgehaald.

Sommige van Warrens beweringen zijn in twijfel getrokken; in een blogpost beschuldigde blockchain-analysebedrijf Elliptic Warren ervan hun onderzoek naar financiering van terrorisme verkeerd voor te stellen, waarbij ze verklaarden dat “er geen bewijs is om de bewering te ondersteunen dat Hamas aanzienlijke hoeveelheden crypto-donaties heeft ontvangen.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!