Dencun upgrade zorgt voor goedkopere layer 2 blockchains

De Dencun-upgrade van Ethereum (ETH) ging op woensdag live, waarbij een mechanisme werd geïntroduceerd om de kosten verbonden aan transacties op layer 2-oplossingen te verminderen door transacties te batchen en comprimeren voordat ze naar het mainnet worden gestuurd.

De laatste informatie laat zien dat de upgrade aan de verwachtingen voldoet. Volgens blockchain-analist Marcov’s op Dune gebaseerde tracker is de gemiddelde kosten van transacties op schalingsoplossing Optimism gedaald tot bijna 4 cent, aanzienlijk lager dan het recente gemiddelde van ongeveer $1.4.

De gemiddelde vergoeding op Coinbase’s layer 2-oplossing Base daalde naar 3 cent van ongeveer $1.50, terwijl die van Arbitrum daalde naar 40 cent. Ook de gemiddelde vergoeding op zkSync en Zora daalde.

De Dencun-upgrade introduceerde Binary Large Objects (blobs), die grote gegevensblokken aan reguliere transacties koppelen. Blobs slaan gegevens off-chain op en worden na drie weken onbereikbaar, in tegenstelling tot oproepgegevens, die permanent worden opgeslagen. Als zodanig kunnen layer 2-rollups zoals Optimism, Arbitrum en zkSync nu gegevens opslaan in blobs in plaats van dure oproepgegevens, waardoor transacties tegen lagere kosten worden verwerkt.

Rollups berekenen transacties buiten de Ethereum-mainchain en bundelen vervolgens meerdere transacties in één transactie voordat ze naar de mainchain worden verzonden. Let op dat rollups blobs handmatig moeten implementeren. Tot nu toe hebben Base, Optimism, Arbitrum, Zora en zkSync dit gedaan, volgens Marcov. Volgens de datatrackingwebsite L2Beat zijn er meer dan 40 rollups op Ethereum, waarvan er 26 aankomende projecten zijn.

De consensus is dat het blob-mechanisme uiteindelijk zal leiden tot een 90% daling van de transactiekosten op layer 2-oplossingen. Volgens Vitalik Buterin kost 125 kb aan oproepgegevens ongeveer 0,06 ETH ($238). Ondertussen kost een vergelijkbaar grote blob waarschijnlijk 0,001 ETH ($3.98), volgens het gedecentraliseerde voorspellingsplatform Polymarket.

Dat gezegd hebbende, heeft de Dencun-upgrade nog niet geleid tot een toename van de interesse van investeerders in de native tokens van rollups, die naar verluidt het meest zouden profiteren van de blob-dragende transacties. OP token van Optimism handelde op het moment van schrijven 4.6% lager op $4.30, en ARB token van Arbitrum werd verhandeld op $2.07, een daling van 6% op basis van 24-uursgegevens.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!