Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.

JPMorgan analyse: Bitcoin versus goud in beleggersportefeuilles

JPMorgan zegt dat het argument dat de marktkapitalisatie van Bitcoin zou stijgen tot $3,3 biljoen als het gelijk zou zijn aan goud in portefeuilles, wat meer dan een verdubbeling van de prijs impliceert, risico’s over het hoofd ziet. “Het zou onrealistisch zijn om te verwachten dat Bitcoin goud zou evenaren binnen de portefeuilles van investeerders in nominale bedragen,” benadrukte een strateeg van JPMorgan, eraan toevoegend: “De meeste investeerders houden rekening met risico en volatiliteit bij het toewijzen over verschillende activaklassen.”

JPMorgan’s Bitcoin-analyse

JPMorgan’s wereldwijde marktstrateeg Nikolaos Panigirtzoglou besprak de toekomst van Bitcoin (BTC) in een bericht op Linkedin op vrijdag. Om te schatten hoeveel Bitcoin geregistreerde beleggingsadviseurs (RIAs) mogelijk zouden toewijzen, vergeleek de strateeg de crypto met goud, met de verklaring: “Het meest vergelijkbare activum om te vergelijken is goud gezien de perceptie van Bitcoin als digitale versie van goud.”

Gezien de enorme traditionele en alternatieve activaklasse van $235 biljoen (exclusief bank- en FX-reservebezittingen), detailleerde de JPMorgan-strateeg dat de hoeveelheid goud die voor investeringsdoeleinden wordt aangehouden rond de $3,3 biljoen is, wat wijst op een toewijzing aan goud van ongeveer 1,4%. “Interessant is dat slechts 7% van dit goud, of $230 miljard, wordt aangehouden via fondsen (voornamelijk fysieke goud ETF’s [exchange-traded funds]). Het resterende deel wordt aangehouden in baren en munten,” merkte Panigirtzoglou op, wijzend op:

“Men zou kunnen beargumenteren dat als Bitcoin goud evenaart in de portefeuilles van beleggers, zijn marktkapitalisatie zou moeten stijgen tot $3,3 biljoen van $1,3 biljoen op dit moment, wat meer dan een verdubbeling van de prijs impliceert. Deze berekening mist echter een belangrijke factor, namelijk risico.”

“De meeste beleggers houden rekening met risico en volatiliteit wanneer ze over activaklassen heen alloceren, en gezien de volatiliteit van Bitcoin ongeveer 3,7 keer de volatiliteit van goud is, zou het onrealistisch zijn om te verwachten dat Bitcoin goud evenaart binnen de portefeuilles van beleggers in nominale bedragen,” gaf Panigirtzoglou als mening.

De JPMorgan-strateeg legde uit dat als men in plaats daarvan “aanneemt dat Bitcoin goud evenaart in termen van risicokapitaal, de geïmpliceerde toewijzing daalt naar $3,3 biljoen / 3,7 = $0,9 biljoen.” Hij verduidelijkt:

“Dit impliceert een Bitcoin prijs van $45k, aanzienlijk lager dan de huidige niveaus. Met andere woorden, met de Bitcoin prijs op $68k op dit moment, heeft de geïmpliceerde toewijzing aan Bitcoin binnen de portefeuilles van beleggers die van goud al overtroffen in termen van volatiliteit aangepaste termen.”

Bitcoin ETF’s en prijsprognoses na halvering

Panigirtzoglou deelde ook zijn analyse van hoeveel van Bitcoin uiteindelijk in ETF-formaat zou worden aangehouden. “Opnieuw als men naar goud kijkt als leidraad, wordt ongeveer $230 miljard van het voor investeringsdoeleinden aangehouden goud in ETF-formaat gehouden,” zei hij, en voegde eraan toe dat door dezelfde volatiliteitsratio van 3,7 toe te passen, dit een Bitcoin ETF-grootte impliceert van ongeveer $230 miljard / 3,7 = $62 miljard.

“Naar onze mening is dit een realistisch doelwit van de potentiële grootte van spot Bitcoin ETF’s na verloop van tijd, misschien binnen een periode van twee tot drie jaar, hoewel veel van de geïmpliceerde netto-instroom een voortgezette rotationele verschuiving van bestaande instrumenten en locaties naar ETF’s zou kunnen vertegenwoordigen,” detailleerde hij.

JPMorgan waarschuwde ook onlangs dat de prijs van BTC zal dalen naar $42K na de halvering in april. Panigirtzoglou zei vorige maand dat de halvering “grotendeels is ingeprijsd.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!