Turkije maakt vorderingen bij het opstellen van wetgeving voor cryptocurrencies

Over de hele wereld werken veel landen aan het opzetten van een wettelijk kader voor cryptocurrencies. Turkije werkt ook op dit gebied en de verwachte regelgeving die in 2021 zou arriveren, is aanzienlijk vertraagd. Het is echter noodzakelijk om verdere vertragingen te vermijden om van de FATF-grijze lijst af te komen. Minister Mehmet Şimşek heeft ook verklaringen in deze zin afgelegd.

Minister Şimşek heeft herhaaldelijk gezegd dat de wet vóór het einde van januari de Grote Nationale Vergadering van Turkije (TBMM) zou bereiken, maar op 21 februari is er nog geen ontwerp aan de commissie voorgelegd. Er zijn echter enkele ontwikkelingen die bevestigen dat het ontwerp in de laatste fase verkeert.

Ömer İleri, vicevoorzitter van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK Partij), vertelde CoinDesk in een interview dat er wordt gewerkt aan de regelgeving en dat de prioriteit wordt gegeven aan de bescherming van investeerders. Hij benadrukte dat de focus ligt op regels die innovatie zullen ondersteunen.

“Ons doel is om de veiligheid van de burgers te waarborgen, investeerders te beschermen, platforms te reguleren en tegelijkertijd een wetsvoorstel te presenteren dat de weg opent voor innovatie”.

Ömer İleri, verantwoordelijk voor Informatie- en Communicatietechnologieën in de AK Partij, heeft overleg gevoerd met juridische experts en vertegenwoordigers uit het ecosysteem van cryptocurrencies. Volgens İleri heeft Turkije belangrijke toekomstplannen voor verschillende technologiegebieden zoals blockchain en kunstmatige intelligentie.

“De vergadering van vandaag was echt zeer nuttig in dit opzicht. Industrievertegenwoordigers deelden hun gedachten over de situatiebeoordeling. Ze gaven hun mening over wat er in het ontwerp zou moeten worden opgenomen. Eerlijk gezegd zien we tijdens dit proces dat we allemaal vergelijkbare gedachten hebben”.

Er is iets dat weinigen hebben gezien en waarvan wordt gefluisterd dat het een conceptlek is. Bekende figuren in de industrie hebben delen van dit concept onthuld. Over het algemeen betreft het concept, dat de verantwoordelijkheden van exchange en de last voor leidinggevenden tegen risico’s verhoogt, in eerste instantie niet de investeerders. Onderwerpen als belastingheffing worden verwacht te worden gelegaliseerd in latere regelgeving.

Sinds 2021 zijn er gesprekken geweest over lokale exchange die vragen om de operatie van wereldwijde exchange in Turkije te blokkeren. Op dit moment staat er niets in het concept (volgens geruchten) over het blokkeren van wereldwijde exchange die bedrijven hebben geopend in Turkije. Daarom is het tijd om de geruchten opzij te zetten en het concept te zien dat aan het parlement wordt gepresenteerd. Tenminste, het is tijd om de geruchten die al bijna drie maanden worden besproken opzij te zetten en de realiteit te zien.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!