Turkije deelt plan om cryptocurrencies te reguleren in 2024

Het ‘Turkse Presidentiële Jaarprogramma 2024′, gepubliceerd op 25 oktober in de Staatscourant van de Republiek Turkije, heeft tot doel om de regelgeving voor crypto’s in het land af te ronden in het kalenderjaar 2024.

Artikel 400.5 van het bijna 500 pagina’s tellende document onthult de geplande studies om crypto-activa te definiëren, die mogelijk later passend belast zullen worden. Ook zullen crypto-activa-aanbieders, zoals crypto-exchanges, een wettelijke definitie krijgen. Het document bevat echter geen verdere details over de toekomstige regelgeving.

In september 2023 werd de voormalige CEO van de Turkse crypto-exchange Thodex, Faruk Fatih Özer, door een Turkse rechtbank veroordeeld tot 11.196 jaar gevangenisstraf. Thodex, dat een van de grootste handelsplatforms in het land was, stortte abrupt in 2021 in.

Volgens een studie uit 2022 stond Turkije op de tweede plaats in de wereld wat betreft zoekopdrachten met betrekking tot crypto’s, waarbij 5,5% van de bevolking ze maakte. Het land zag in 2021 een elfvoudige stijging in het gebruik van crypto’s te midden van de voortdurende inflatiecrisis van de lokale fiatvaluta, de Turkse lira.

In december 2022 voltooide de Centrale Bank van de Republiek Turkije de eerste proef van de digitale lira en heeft plannen aangekondigd om in 2023 door te gaan met testen. En hoewel de regering nog geen toezegging heeft gedaan voor de uiteindelijke digitalisering van de nationale valuta, heeft president Recep Erdogan herhaaldelijk steun betuigd aan het project voor de digitale lira.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!