Rapport: Crypto, AI en datacenters verdubbelen energievraag 2026

Volgens een recent rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA), een internationale organisatie opgericht in 1974 om de energievoorziening van haar leden te waarborgen, wordt voorspeld dat het energieverbruik van traditionele datacenters, kunstmatige intelligentie (AI) en crypto tegen 2026 zou kunnen verdubbelen.

Het IEA benadrukt dat datacenters een essentieel onderdeel zijn van de digitalisering van vandaag, waarbij ze allerlei online operaties ondersteunen, waarbij 40% van de elektriciteitsvraag van deze centra afkomstig is van rekentaken en nog eens 40% van het koelen van de apparaten waar deze berekeningen plaatsvinden.

De vraag naar deze rekentaken in deze sector bedroeg 460 TWh in 2022, wat overeenkomt met 2% van het wereldwijde energieverbruik. Dit wordt verwacht te stijgen naar 620-1.050 TWh in 2026, wat betekent dat dit de vraag van een land zoals Zweden bij de meest conservatieve schatting, of een land zoals Duitsland bij de slechtste schatting, zou toevoegen aan het wereldwijde energieverbruik.

Cryptocurrencies op zichzelf zorgden voor een vraag van 110 TWh in 2022 en worden verwacht met meer dan 40% te stijgen naar 160 TWh in 2026. Desondanks erkent het rapport dat “onzekerheden blijven bestaan over de snelheid van de adoptie van cryptocurrency en verbeteringen in technologie-efficiëntie,” waarbij wordt verwezen naar de wijziging van Ethereum’s (ETH) consensusmechanisme van proof-of-work (POW) naar proof-of-stake (POS), waardoor de energievoetafdruk met 99% werd verminderd.

Daarentegen schommelde het energieverbruik van Bitcoin rond 120 TWh in 2023, meer dan 90% van het totale geschatte energieverbruik van 130 TWh voor de hele crypto-sector dat jaar.

“Het blijft een uitdaging om het elektriciteitsverbruik te verminderen, aangezien energiebesparingen teniet kunnen worden gedaan door toenames in andere energie-intensieve activiteiten, zoals andere cryptocurrencies, zelfs als sommige efficiënter worden,” concludeerde het IEA.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!