Rechter blokkeert CZ’s reis naar VAE ondanks miljardenborg

Een Amerikaanse federale rechter heeft Changpeng “CZ” Zhao, oprichter en voormalig CEO van de crypto-beurs Binance, de toestemming geweigerd om naar de Verenigde Arabische Emiraten te reizen, ondanks dat Zhao aanbood om $4,5 miljard van zijn Binance US-aandelen als garantie te stellen dat hij zou terugkeren.

Volgens deze week ingediende rechtbankdocumenten had het juridische team van CZ in december gevraagd of hij naar Abu Dhabi mocht reizen om aanwezig te zijn bij de ziekenhuisopname en operatie van een niet nader genoemde medewerker.

Om zijn tijdige terugkeer te garanderen, stelde CZ voor om “aanzienlijk extra eigendom en financiële zekerheid” te bieden, waaronder zijn aandelen van Binance US, gewaardeerd op $4,5 miljard, gebaseerd op de laatste financieringsronde twee jaar eerder.

Dit verzoek kwam nadat Zhao eind vorig jaar schuldig had gepleit aan aanklachten met betrekking tot het niet naleven van antiwitwasnormen door Binance. Als onderdeel van de schikking trad Zhao af als CEO en begon het proces voor Binance’s vertrek uit de Amerikaanse markt. De crypto-beurs stemde ook in om boetes van $4,3 miljard te betalen voor sancties en overtredingen van antiwitwasregelgeving (AML). Sindsdien is Zhao bevolen in de VS te blijven.

Aanklagers betoogden dat Zhao een vluchtrisico vormde gezien zijn aanzienlijke vermogen in het buitenland. De aanklagers karakteriseerden Zhao als een “niet-Amerikaanse maar VAE-burger” met “minimale banden met de Verenigde Staten en een verblijfplaats in een land zonder uitleveringsverdrag met de Verenigde Staten”. Binance werd opgericht in juli 2017 en groeide snel uit tot ’s werelds grootste crypto-beurs qua handelsvolume, met meer dan 173 miljoen gebruikers wereldwijd.

De snel bewegende, wereldwijde aard van het bedrijf had al lange tijd de wenkbrauwen doen fronsen over naleving van AML-wetten. Het bedrijf is het onderwerp geweest van waarschuwingen en andere handhavingsmaatregelen van regelgevers over de hele wereld. Voordat Binance strafrechtelijk werd aangeklaagd in de VS, was het al uit markten als Duitsland, Nederland, Cyprus en Canada vertrokken, naast gelijktijdige financiële onderzoeken naar zijn handel.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!