Moeilijkheidsgraad Bitcoin mining bereikt nieuw hoogtepunt

Op 25 november 2023 markeerde het Bitcoin-netwerk zijn zesde opeenvolgende stijging in moeilijkheidsgraad, met een nieuw hoogtepunt bij blok 818.496. De moeilijkheidsgraad steeg met 5,07%, wat een recordhoogte van 67,96 biljoen opleverde, een niveau dat zal aanhouden tot de volgende aanpassing op 9 december 2023.

Bitcoin’s moeilijkheidsgraad stijgt wederom met 5%

De laatste stijging in de moeilijkheidsgraad van Bitcoin, een toename van 5,07%, vond plaats op de avond van 25 november bij blok 818.496. Dit markeert de zesde stijging in moeilijkheidsgraad sinds 19 september 2023, bij blok 808.416. In de afgelopen 68 dagen bedraagt de cumulatieve stijging 23,27%. Ondanks deze aanzienlijke stijging gedurende de tweemaandelijkse periode, vertoont de hashrate van het netwerk geen tekenen van vertraging, met miners die consequent nieuwe records vestigen op dit gebied.

Bijvoorbeeld, om 7:00 uur Eastern Time op 25 november bereikte het zeven dagen durende voortschrijdend gemiddelde van de hashrate een ongekend hoogtepunt, met 507 exahashes per seconde (EH/s). Ondanks de recente aanpassing in moeilijkheidsgraad blijft de hashrate op een robuust niveau van ongeveer 500 EH/s. Met de moeilijkheidsgraad nu vastgesteld op 67,96 biljoen, moeten Bitcoin (BTC)-miners aanzienlijke rekenkracht inzetten om blokken te ontdekken binnen deze uitdagende omgeving met hoge moeilijkheidsgraad.

Op het moment van schrijven dragen ongeveer 49 pools bij aan de hashrate van de Bitcoin-blockchain, waarbij de kleinste van hen 916 megahashes per seconde (MH/s) biedt. De toonaangevende miningpool, Antpool, beschikt over een indrukwekkende 135,10 EH/s aan hashpower, wat overeenkomt met 27,23% van het totale. Direct daarop volgt de op één na grootste pool, Foundry USA, die 131,86 EH/s beheert, wat neerkomt op 26,58% van de collectieve hashrate. Na deze twee reuzen op het gebied van mining komen F2pool, Viabtc en Binance Pool.

De tijd zal uitwijzen of de recente moeilijkheidsaanpassing van meer dan 5% daadwerkelijk van invloed is op de activiteiten van miners, maar huidige indicaties suggereren dat de hashrate onverminderd blijft. In afwachting van de aanstaande halvering hebben mine-entiteiten actief hun arsenaal uitgebreid met duizenden nieuwe machines, waardoor de kracht van hun vloot wordt vergroot. De introductie van deze nieuwere, efficiëntere modellen, in combinatie met de stijgende BTC-prijzen, is een belangrijke katalysator geweest voor zowel de hashrate als de miningpools die deze genereren.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!