Terra-medeoprichter ontkent betrokkenheid bij ineenstorting

De advocaten van Daniel Shin, medeoprichter van Terraform Labs, betoogden voor een Zuid-Koreaanse rechtbank dat hij op geen enkele manier heeft bijgedragen aan de ondergang van Terra, nadat hij was beschuldigd van fraude en verduistering.

Na een voorlopige hoorzitting in juli 2023 beweerden Shin’s advocaten dat de mede-oprichter Do Kwon verantwoordelijk was voor de ondergang van Terra en de ineenstorting van zijn twee tokens, Luna Classic en de algoritmische stablecoin UST. De voormalige Terra-bestuurder verscheen vandaag voor de rechtbank in het zuiden van Seoul.

Volgens een rapport van Munhwa Broadcasting Corporation, vertaald door Google, beschuldigde de verdediging van Shin Kwon ervan externe aanvallen op zijn eigen bedrijf te hebben gelanceerd en wees ze naar het Anchor-protocol als een andere belangrijke reden voor de neergang van Terra.

De verdediging beweerde dat Anchor onredelijk werd beheerd en gebruikers aan boord bracht met een onhoudbaar zakelijk model. Anchor was een op Terra’s blockchain gebouwd platform dat UST-storters in staat stelde 20 procent rente te verdienen op hun stablecoins zonder zich zorgen te hoeven maken over volatiliteit.

Shin vertrok naar verluidt in 2020 bij Terra en Kwon, onder vermelding van onverzoenlijke meningsverschillen. De voormalige Terra-oprichter wordt beschuldigd van plichtsverzuim, verduistering, fraude en schending van de Zuid-Koreaanse Capital Markets Act.

Kwon, die internationaal gezocht wordt, zou soortgelijke aanklachten kunnen krijgen als hij wordt uitgeleverd aan Zuid-Korea. De Verenigde Staten strijden ook om het recht om Terra’s voormalige baas te berechten nadat de Montenegrijnse politie hem op een luchthaven had gearresteerd en een rechter hem tot vier maanden gevangenisstraf had veroordeeld.

De autoriteiten arresteerden Kwon met een vervalst Costa Ricaans paspoort terwijl hij probeerde aan boord te gaan van een privévlucht naar de Verenigde Arabische Emiraten. Kwon riskeert in Zuid-Korea een gevangenisstraf van maximaal 40 jaar als hij wordt berecht en veroordeeld na zijn verblijf in een Balkangevangenis.

Hoewel Terra een nieuwe CEO heeft aangesteld in de persoon van Chris Amani, hebben de advocaten van Kwon juridische stappen ondernomen om een rechtszaak van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission te laten seponeren.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!