Argentinië gaat deze maand naar de stembus. Gaat Bitcoin-voorstander winnen?

Argentinië veroorzaakt veel consternatie over de hele wereld, vooral in de traditionele financiële sector. Binnenkort zal het bovendien een nieuwe president kiezen voor het land, en de kans dat deze nieuwe president anti-centrale bank is en een volledige verandering brengt ten opzichte van wat er eerder is gebeurd, is zeer groot.

Javier Milei is de favoriet van het volk voor de verkiezingen. Hij is pro-Bitcoin en heeft gezworen de centrale bank van Argentinië af te schaffen – slechts twee kwesties die ongetwijfeld veel onrust zullen veroorzaken bij centrale bankiers over de hele wereld.

Aan de andere kant is er Sergio Massa, de huidige Minister van Economie, die in eerdere regeringen heeft gediend. Het feit dat hij wordt gezien als behorend tot de heersende klasse waar velen de huidige situatie van Argentinië de schuld van geven, is een probleem waarmee hij moet omgaan.

De inflatie in Argentinië bereikte in september 124%, het hoogste sinds 1991, en om dit te bestrijden verhoogde de Argentijnse centrale bank de referentie-rente tot 118%. Hoe kunnen burgers van welk land dan ook omgaan met zo’n situatie?

Massa betoogt echter dat als het niet om hem ging, de dingen veel erger zouden zijn geweest. Hoe dan ook, Massa staat voor een zware taak om de kiezers ervan te overtuigen dat hij het land kan omkeren. Zijn belofte om een centrale bank digitale valuta (CBDC) te implementeren, kan ook een zeer heikel punt zijn voor de kiezers.

Wie de verkiezing ook wint, zal te maken krijgen met wat mogelijk een zeer ongemakkelijke reeks interviews met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kan zijn. Argentinië is het grootste schuldenland en heeft nog steeds $44 miljard uitstaan van een lening van $57 miljard die het IMF in 2018 heeft verstrekt. China heeft geholpen met de laatste betaling.

Javier Milei zal waarschijnlijk de meest ongemakkelijke relatie met het IMF hebben, gezien zijn belofte om de centrale bank van Argentinië af te schaffen en zijn stelling dat Bitcoin zelfs een veel beter alternatief is dan goud en zilver.

De feiten laten zien dat als Argentijnen de afgelopen jaren Bitcoin hadden kunnen kopen en vasthouden in plaats van pesos op de bank, ze geen drastische devaluatie van hun vermogen zouden hebben gezien.

Milei wordt door sommigen gezien als een eigenzinnige figuur, met soms wat als bizarre meningen kan worden beschouwd. Hoe dan ook, hij staat op gespannen voet met het IMF en is pro-Bitcoin. Dit zou genoeg kunnen zijn om de komende presidentsverkiezingen te winnen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!