Bitcoin bereikt all-time high in Argentinië, terwijl adoptie groeit

Javier Milei, een fervent voorstander van Bitcoin (BTC), won de voorverkiezingen voor het presidentschap in Argentinië in augustus en veroorzaakte daarmee opschudding in de politiek van het land, met een nieuw, radicaal economisch concept. Met de Argentijnse presidentsverkiezingen voor de deur steunt het merendeel van het publiek de heer Milei in de hoop het land uit de crisis te halen en op weg te helpen naar economische welvaart.

Bitcoin vs. Argentijnse peso’s

Als het gaat om een grote consumentenbasis heeft Argentinië één van de grootste consumentenbases voor Bitcoin. Een derde van de bevolking gebruikt Bitcoin voor dagelijkse financiële transacties. Een belangrijke factor in de grootschalige adoptie van cryptocurrency is echter de financiële crisis in Argentinië. Terwijl de rest van de wereld cryptocurrency gebruikt als bron van investeringen, beschouwt Argentinië het als een waardeopslag.

Het adoptiepercentage van cryptocurrency in Argentinië is zelfs hoger dan in El Salvador, een land waarvan de president Bitcoin tot nationale valuta heeft verklaard in 2021.

Bitcoin heeft een hogere waarde dan de Argentijnse peso’s in vergelijking met Amerikaanse dollars. De waarde van Bitcoin in het land bereikte gisteren een all-time high toen de inflatie in het land piekte. Tot op heden heeft Bitcoin zijn hoogtepunt bereikt van 19,6 miljoen ARS in september.

Tegenstrijdige regelgeving in Argentinië

Hoewel het merendeel van de bevolking dagelijks cryptocurrency gebruikt, verbiedt de Banco Central de la República Argentina (BCRA), de nationale centrale bank van het land, om cryptocurrency-transacties en -handel toe te staan. BCRA-leden hebben ook de overdracht van crypto’s binnen conventionele financiële banken verboden toen Banco Galicia in 2022 probeerde crypto-handelsdiensten aan te bieden.

Javier Milei wordt op zijn beurt een Bitcoin-voorstander genoemd en wordt vaak vergeleken met Nayib Bukele, de president van El Salvador, waar Bitcoin de nationale valuta is. Er is echter een opvallend verschil in hun ideologieën. Bukele wendde zich tot Bitcoin om te ontsnappen aan de beperkingen van dollarisatie; daarentegen is Javier een grote voorstander van Bitcoin in de hoop dollarisatie in het land te brengen.

Bitcoin als middel, niet als einddoel

De cryptocurrency-gemeenschap heeft het zeer gewaardeerd dat Milei het recht van mensen verdedigt om elke cryptocurrency te gebruiken. Hoewel hij Bitcoin actief heeft gesteund, zou zijn uiteindelijke doel om dollarisatie in het land te introduceren de cryptogemeenschap in de toekomst kunnen teleurstellen.

Milei’s aanpak van Bitcoin-adoptie roept echter de woede op van verschillende overheidsinstellingen, met name het IMF, dat Bitcoin krachtig afwijst. Milei’s manifest bevat voorstellen om de economie van het land te dollariseren om de lokale valuta te stabiliseren.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!