Argentinië gaat blockchain-gebaseerde digitale identiteitsbewijzen uitgeven

Op 28 september heeft de hoofdstad van Argentinië, Buenos Aires, het nieuws naar buiten gebracht dat de inwoners van de stad vanaf oktober toegang kunnen krijgen tot hun identiteitsdocumenten via een digitale wallet. Hiermee beginnen ze aan een reis om hun administratieve processen te integreren met geavanceerde blockchain-technologie.

De eerste reeks documenten die op de blockchain zullen worden toegevoegd, omvatten geboorte- en huwelijksakten, evenals bewijs van inkomen en academische gegevens. Dit is echter pas het begin, aangezien de stad nog verdere plannen heeft voor de toekomst.

Het werd namelijk duidelijk dat ze gezondheidsgegevens en betalingsbeheer willen integreren op de blockchain. De overheid heeft ook als doel een uitgebreide routekaart af te ronden voor de landelijke uitbreiding van deze op blockchain gebaseerde oplossing tegen het einde van 2023.

De infrastructuur van dit ambitieuze project wordt aangedreven door QuarkID, een digitaal identiteitsprotocol ontwikkeld door het Web3-bedrijf Extrimian. QuarkID-wallets werken op zkSync Era, een Ethereum (ETH) schaalbaarheidsprotocol dat zero-knowledge rollups gebruikt, waarmee één partij de waarheid van een verklaring kan verifiëren zonder specifieke details over die verklaring zelf prijs te geven. De CEO van Extrimian, Guillermo Villanueva, reageerde hier als volgt op:

“Dit is een monumentale stap naar een veiligere en efficiëntere toekomst voor overheidsdiensten in Latijns-Amerika.”

Een technologische stap naar een veiligere en efficiëntere toekomst

Een opvallend kenmerk van dit digitale identiteitsinitiatief op basis van blockchain is het principe van zelfsoevereiniteit. De informatie die in deze digitale portefeuilles wordt opgeslagen, geeft burgers de controle over hoe hun referenties worden gedeeld wanneer ze in contact komen met overheidsinstanties, bedrijven of medeburgers.

Opmerkelijk is dat zowel de Argentijnse overheid als de stad Buenos Aires dit digitale identiteitsraamwerk beschouwen als een publiek goed. Diego Fernandez, secretaris van innovatie van Buenos Aires, benadrukte het belang van deze technologische sprong en zei:

“Met deze ontwikkeling wordt Buenos Aires de eerste stad in Latijns-Amerika en een van de eersten ter wereld die deze nieuwe technologie integreert en promoot, en de norm stelt voor hoe andere landen in de regio blockchain-technologie moeten gebruiken ten behoeve van hun bevolking.”

Het Worldcoin project

Het is echter van belang op te merken dat de Argentijnse autoriteiten ook grondig een ander digitaal ID-project genaamd Worldcoin (WLD) onder de loep nemen. In augustus hebben bezorgdheid over de privacy met betrekking tot het verzamelen, opslaan en gebruik van klantengegevens door Worldcoin geleid tot een officieel onderzoek door lokale autoriteiten.

Worldcoin, dat wereldwijd zijn intrede deed in juli, werd opgericht door Sam Altman, mede-oprichter van OpenAI. Het project maakt gebruik van netvlies scans om de identiteit van gebruikers te verifiëren, een functie die ook in Europa en Afrika argwaan heeft gewekt.

Kenia heeft tijdelijk de lancering van WorldCoin stopgezet om de impact op de privacy te beoordelen. Er zijn meerdere zorgen over de beveiliging van gegevens van iris scans, ondanks de verzekeringen dat deze worden verwijderd. Er blijven vragen over mogelijk dataverkoop of surveillancedoeleinden. Regulatoren in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk onderzoeken Worldcoin voor mogelijke schendingen van de wettelijke rechten van gebruikers, wat zorgen oproept voor op privacy gerichte fintech-oplossingen zoals QuarkID.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!