Worldcoin wordt onderzocht door Franse toezichthouder

In de nasleep van de recente lancering van Worldcoin is het proces voor het verzamelen van biometrische gegevens van het project onder de loep genomen door de Franse privacywaakhond, CNIL.

Het innovatieve cryptoproject, geleid door ChatGPT-oprichter Sam Altman, vereist dat gebruikers irisscans verstrekken in ruil voor een uniek digitaal ID en, in bepaalde landen, gratis cryptocurrency. Volgens een nieuw artikel van Reuters heeft CNIL zijn bezorgdheid geuit over de wettigheid van dit proces, met name de voorwaarden voor het opslaan van biometrische gegevens. Het cryptobedrijf viel onlangs ook al op bij Britse datawaakhonden, een paar weken nadat het de samenwerking met Auth0 in Berlijn bekendmaakte.

Worldcoins benadering van ID’s: Een tweesnijdend zwaard?

Worldcoin, dat 2,1 miljoen gebruikers heeft, voornamelijk uit een proefperiode van twee jaar, exploiteert een wereldwijd netwerk van ‘orbs’, glimmende bolvormige apparaten die in staat zijn om de irissen van gebruikers te scannen. Ondanks deze nieuwe benadering om de identiteit van de gebruiker vast te stellen, of “bewijs van persoonlijkheid”, werd de methode van het project als twijfelachtig ervaren, wat leidde tot een onderzoek door de Britse datatoezichthouder deze week. De CNIL verklaarde het volgende in antwoord op een vraag van Reuters over Worldcoin:

“De rechtmatigheid van deze verzameling lijkt twijfelachtig, evenals de voorwaarden voor het opslaan van biometrische gegevens.”

Verder bleek uit het onderzoek van de CNIL dat de jurisdictie over het project bij de Beierse staatsautoriteit in Duitsland ligt, die het onderzoek nu uitvoert met de steun van de CNIL.

Het standpunt van de Worldcoin Foundation over privacykwesties

Als reactie op deze juridische zorgen beweert de Worldcoin Foundation, een op de Kaaimaneilanden gevestigde entiteit en zelfbenoemde “rentmeester van het Worldcoin-protocol”, dat haar project is ontworpen om de individuele privacy te beschermen. De organisatie beweert ook een robuust privacyprogramma te hebben gebouwd en zet zich in om te voldoen aan de wettelijke vereisten. Het bedrijf ging hier verder op in in een e-mail:

“De Worldcoin Foundation voldoet aan alle wet- en regelgeving met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens in de markten waar Worldcoin beschikbaar is.”

Met name heeft de toezichthouder gespecificeerd dat het project in de Europese Unie onder toezicht staat van het Beierse staatsbureau voor toezicht op gegevensbescherming en zal blijven samenwerken met bestuursorganen bij verzoeken om meer informatie over de privacy- en gegevensbeschermingspraktijken.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!