Worldcoin geschorst in Kenia vanwege veiligheidsrisico’s

Slechts enkele dagen nadat Kenia’s gegevensregulator inwoners had gewaarschuwd om hun ogen niet te scannen via de orbs van Worldcoin, kondigde het ministerie van Binnenlandse Zaken van het land op 2 augustus aan dat het de activiteiten van het door Sam Altman gesteunde crypto-project “geschorst” had. Het ministerie zei dat de schorsing overheidsinstanties in staat zou stellen de potentiële risico’s van het crypto-project voor de openbare veiligheid te beoordelen.

Het Bureau van de Commissaris voor Gegevensbescherming (ODPC) van het land waarschuwde de Kenianen om voorzichtiger te zijn voordat ze zich laten scannen. De waarschuwing van het ODPC volgde op lokale berichten die suggereerden dat jonge Kenianen in de rij stonden om gescand te worden.

Ondertussen zei Kithure Kindiki, de minister van Binnenlandse Zaken van Kenia, in een verklaring die ogenschijnlijk aansluit bij de waarschuwing van het ODPC:

“Relevante veiligheids-, financiële diensten- en gegevensbeschermingsinstanties zijn begonnen met onderzoeken en onderzoek om de echtheid en legaliteit van de genoemde activiteiten vast te stellen.”

Kindiki waarschuwde ook voor niet nader gespecificeerde gevolgen voor iedereen die betrokken is bij activiteiten die in strijd zijn met de wetten van het land.

De schorsing van Worldcoin-activiteiten in Kenia is een van de meest directe acties die tot nu toe door een regering of toezichthouder zijn ondernomen. In Duitsland, een van de weinige landen die bezorgdheid hebben geuit over de activiteiten van Worldcoin, heeft de gegevenswaakhond onlangs aangekondigd dat het het cryptoproject onderzoekt. In Frankrijk heeft de gegevenswaakhond van het land de legaliteit van de biometrische gegevensverzameling van Worldcoin in twijfel getrokken.

Worldcoin is een cryptoproject dat zich bezighoudt met het idee van universeel basisinkomen (UBI). Het project had als doel om een wereldwijd gedecentraliseerd digitaal valutasysteem te creëren, waarbij elke persoon op aarde periodieke uitbetalingen van cryptocurrency zou ontvangen als een soort basisinkomen.

Het meest opvallende aspect van Worldcoin was het gebruik van biometrische identificatie, specifiek oogscantechnologie, om ervoor te zorgen dat mensen geen misbruik maakten van het systeem door meerdere accounts aan te maken. Dit betekende dat deelnemers hun ogen moesten laten scannen om zich te registreren en in aanmerking te komen voor het basisinkomen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!