Shell, BP en vier andere energiegiganten bundelen hun krachten voor blockchain-platform

BP, Shell Energy North America (VS), L.P, Castleton Commodities International (CCI), Koch Energy Services, Macquarie en Mercuria Energy America hebben Eleox opgericht, dat zojuist heeft aangekondigd dat het fysieke aardgas blockchain-handelsplatform nu operationeel is.

In de recent geplaatste aankondiging zei Orlando Alvarez, hoofd gas- en elektriciteitshandel bij BP, het volgende:

“De onmiddellijke voordelen van digitale efficiëntie en verminderde operationele kosten zijn belangrijke drijfveren voor ons. Eleox’s end-to-end verwerking van Ox Pair-bevestigingen via gedigitaliseerde nominaties en facturering zal een toegevoegde waarde zijn voor ons bedrijf.”

Eleox zei op zijn beurt dat transacties direct digitaal kunnen worden bevestigd op hun op blockchain gebaseerde Ox Pair-platform. Het beschreef het als volgt:

“bevestigde transacties worden vervolgens geregistreerd op het privé, toestemmingsgebaseerde gedistribueerde grootboek van elke klant, wat een juridisch bindende transactiebevestiging creëert.”

De realtime digitale aanpak beheert transacties van post-handel tot afwikkeling, waarbij papieren contracten en handmatige verzoeningsprocessen worden vervangen, en zal zich in eerste instantie richten op het verbeteren van het post-handelsproces voor fysiek aardgas in Noord-Amerika, aldus het platform.

In plaats van dat elke gasgigant zijn eigen gecentraliseerde database heeft die niet met elkaar ‘praat’, kunnen ze elk een blockchain-node draaien en zo met elkaar verbinden. Op deze manier wordt de blockchain-gegevens vergelijkbaar met een geauthenticeerde gedeelde digitale PDF waarvan ze allemaal akkoord gaan dat deze juist is en geen van beide partijen kan wijzigen zonder hun instemming.

Dit specifieke gebruik van de blockchain kwam naar voren in 2017 toen tal van proefprojecten en verkenningen werden aangekondigd. Nu regelen bedrijven zoals JPMorgan ook al stilletjes miljarden aan repo-overeenkomsten op een blockchain-platform.

Voor de handel in fysiek aardgas vereenvoudigt dit al het papierwerk en maakt het digitaal, wat de efficiëntie verhoogt. Carolyn Comer, President bij Shell Energy North America, reageerde als volgt:

“De livegang van Shell op het Eleox-platform is een belangrijke mijlpaal in onze streven naar innovatie en digitalisering in onze handelsactiviteiten.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!