Warren dringt aan tot het aanpakken van crypto-belastingontduikers

Een aantal Amerikaanse wetgevers heeft de Internal Revenue Service (IRS) en het ministerie van Financiën aangespoord om de sluiting van belastingloopholes, die worden benut door “crypto belastingontduikers”, te versnellen. In een brief van 1 augustus hebben Democratische senatoren Elizabeth Warren, Bernie Sanders, Bob Casey en Richard Blumenthal de hoogste ambtenaren van beide instanties gewaarschuwd dat zij snel moeten handelen met nieuwe belastingregels.

De senatoren beweren dat er een “crypto belastingkloof van $50 miljard” is, en dat de IRS en het ministerie van Financiën ongeveer $1,5 miljard aan belastinginkomsten voor het boekjaar 2024 dreigen mis te lopen als een update van het belastingbeleid wordt uitgesteld. Het onderstaande werd aangegeven:

“Als ze de kans krijgen, zullen belastingontduikers en de crypto tussenpersonen die bereid zijn hen te helpen, doorgaan met het manipuleren van het systeem, het benutten van mazen in de wet en miljarden dollars per jaar aan de Amerikaanse overheid onttrekken. Dat mag u hen niet geven.”

De senatoren verwijzen naar nieuwe belastingwetten die zijn uiteengezet in het infrastructuurwetsvoorstel van $1,2 biljoen dat in augustus 2021 werd aangenomen. Het wetsvoorstel had tot doel de belastingrapportage-vereisten voor bedrijven die als crypto-brokers fungeren, te verhogen. In de brief stond het volgende:

“Bijna twee jaar zijn verstreken sinds de wet werd aangenomen, en de implementatiedeadline is over minder dan zes maanden – maar het ministerie van Financiën heeft nog steeds geen voorgestelde regels gepubliceerd.”

Hoewel het wetsvoorstel tot wet is ondertekend, hebben het ministerie van Financiën en de IRS hun nieuwe belastingregels nog niet vrijgegeven. De instanties hebben tot 31 december de tijd om de regels te publiceren en in te voeren, maar de wetgevers verzoeken om een veel eerdere implementatie.

Elizabeth Warren is een uitgesproken criticus van de crypto-branche in de VS en heeft zelfs een “anti-crypto leger” gevormd als centraal punt van haar herverkiezingscampagne in de Senaat. Hoewel Sanders in vergelijking met zijn Democratische collega’s minder openbaar is geweest over crypto, heeft hij wel een aantal brieven medeondertekend die door Warren zijn opgesteld om strengere beperkingen op de ruimte op te leggen.

Uit een recente peiling, uitgevoerd door Grayscale Investments, blijkt dat 59% van de Democraten en 51% van de Republikeinen crypto als de toekomst van financiën beschouwt, wat suggereert dat de standpunten van Warren wellicht niet veel steun zullen krijgen van de meerderheid van de bevolking.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!