Onderzoek: 99,5% van cryptobeleggers betaalde geen belasting in 2022

Het Zweedse belastingadviesbedrijf Divly heeft een nieuw rapport uitgebracht waarin wordt geschat dat slechts 0,53% van de wereldwijde crypto-investeerders belasting heeft betaald over hun crypto in 2022 – echter hebben belastingexperts twijfels geuit over de cijfers en de methodologie.

Belasting wordt niet betaald door crypte-investeerders

Het op 5 april gepubliceerde Divly-rapport kwam tot de schatting na analyse van de relatie tussen het aantal mensen dat cryptocurrency in hun belastingaangifte heeft opgegeven en het zoekvolume naar crypto-belastinggerelateerde trefwoorden in verschillende landen. Het gebruikte ook het aantal cryptohouders in elk land volgens het Global Cryptocurrency Report van Statista in zijn berekeningen.

Het rapport schat dat Finland de hoogste proportie crypto-investeerders heeft die de vereiste belastingen op crypto hebben betaald in 2022 met 4,09%, gevolgd door Australië met 3,65%.

De Verenigde Staten stonden op de tiende plaats op de lijst, met naar schatting 1,62% van de cryptohouders die belasting betalen, terwijl India, Indonesië en de Filipijnen de laagste percentages van belastingbetalende crypto-investeerders hadden, respectievelijk slechts 0,07%, 0,04% en 0,03%.

Bron: Divly

Investeer nu €5000 gratis via Finst! Start vandaag nog >

Het onderzoek is niet heel betrouwbaar

De gebruikte methodologie om tot de schattingen te komen, is twijfelachtig. Het rapport zelf kwalificeert de resultaten door te stellen dat zoekvolumegegevens mogelijk niet nauwkeurig het werkelijke aantal crypto-belastingbetalers weergeven, omdat niet iedereen die belasting betaalt, online naar crypto-belastinggerelateerde informatie zoekt.

Een andere veronderstelling in de methodologie was dat het aantal zoekopdrachten met betrekking tot crypto-belastingrapportage niet verschilde tussen verschillende landen. Daarnaast waarschuwde het dat er mogelijk een potentieel vooroordeel is ten gunste van landen met een grotere internettoegankelijkheid en meer nauwkeurige zoekvolumegegevens.

Danny Talwar, wereldwijd hoofd belastingen bij crypto-belastingsoftware Koinly, betwistte het grote aantal crypto-investeerders dat volgens het rapport geen belasting betaalt.

Hij vertelde Cointelegraph:

“Het is waarschijnlijk dat 99,5% niet reflectief is voor landen met specifieke crypto-belastingrichtlijnen en strikte nalevingsvereisten zoals de VS, Canada, Australië en India.”

Chartered accountant Greg Valles, bestuurslid van Blockchain Australia, zei ook dat hij niet in staat zou zijn om “conclusief te zeggen dat de methodologie 100 procent nauwkeurig is”.

Beide belastingdeskundigen merkten op dat de inspanningen van overheden voor gegevensmatching en surveillance betekenen dat het steeds moeilijker wordt om belasting over crypto te ontlopen.

Valles zei dat naarmate de technologie van de overheid geavanceerder en gespecialiseerder wordt, het gemakkelijker zal worden om iedereen die niet voldoet te detecteren en waarschuwde dat degenen die hun crypto niet correct rapporteren risico lopen op hoge boetes en andere straffen.

Het is belangrijk op te merken dat belastingwetten en -voorschriften voor crypto verschillen per land, en dat het naleven van deze wetten de verantwoordelijkheid is van de individuele belastingplichtige. Het is daarom altijd aan te raden om deskundig advies in te winnen bij een gekwalificeerde belastingdeskundige om ervoor te zorgen dat u aan alle vereisten voldoet en om onnodige juridische problemen te voorkomen. U leest hier meer over wanneer u belasting moet betalen over crypto.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!