Ethereum viert 8ste verjaardag – Een samenvattende blik terug in de tijd

Ethereum (ETH), de op een na grootste cryptocurrency, heeft haar 8ste verjaardag gevierd. Deze mijlpaal leidde tot een reis terug in de tijd door ConsenSys, het bedrijf dat nauw verbonden is met de reis van de blockchain. Ze schreven over de begindagen van Ethereum, bedacht door de jonge technische wonder Vitalik Buterin en daarna onder de hoede genomen van de ervaren ondernemer Joseph Lubin en een wereldwijd team van ontwikkelaars. Hoewel Ethereum een transformerende rol heeft gespeeld in de wereld van blockchain, is het niet altijd rozengeur en maneschijn geweest.

Toen Ethereum op het toneel verscheen, zorgde het voor opschudding die de fundamenten van de technologiewereld schokte en een nieuw tijdperk van gedecentraliseerde applicaties (DApps) inluidde. Het diende als lanceerplatform voor gedecentraliseerde financiën, gaf vleugels aan de rage van non-fungible tokens (NFT’s) en legde de basis voor gedecentraliseerde autonome organisaties.

Maar het duurde niet lang voordat Ethereum te maken kreeg met tegenstanders, die wezen op problemen met schaalbaarheid en hoge transactiekosten. Er waren moeilijke beslissingen en een grote revisie in de vorm van “The Merge” in september 2022 nodig om deze problemen aan te pakken, waarbij de motor werd omgezet van proof-of-work naar het energiezuinigere proof-of-stake.

Ter gelegenheid van de achtste verjaardag van Ethereum deelde Changpeng Zhao, beter bekend als CZ, de charismatische CEO van Binance, ’s werelds grootste cryptocurrency exchange, een anekdote op Twitter. CZ’s tweet bevatte een foto van een jongere Buterin en hemzelf. Hij herinnerde zich met genegenheid de tijd waarin Buterin de fundamenten van Ethereum legde en reflecteerde met humor op zijn gemiste kans om te investeren.

Nu Ethereum haar achtste kaarsje uitblaast, blijft de toekomst van het platform interesse en anticipatie opwekken. Haar veelzijdige blockchain blijft de ruggengraat vormen van talloze toepassingen, van DeFi-platforms tot toeleveringsketensystemen. Bovendien zal de overstap naar het PoS-model naar verwachting zorgen voor een oplossing voor de aanhoudende zorgen over schaalbaarheid en milieu-impact. Echter, mogelijke regelgevende obstakels en toenemend wereldwijd toezicht kunnen uitdagingen opleveren. Desalniettemin zal de reis van Ethereum ongetwijfeld een centraal punt blijven in de steeds veranderende wereld van cryptocurrency.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!