Legendarische investeerder voorspelt serieuze financiële crisis

De medeoprichter van Soros Fund Management, een privé-investeringsmaatschappij met een vermogen van $5,61 miljard, schetst een somber beeld voor de Verenigde Staten nu het land blijft kampen met enorme schulden.

In een recent interview met Sputnik International zegt de legendarische investeerder Jim Rogers dat de VS binnen een halve eeuw is veranderd van een crediteurnatie naar de “grootste debiteurnatie in de geschiedenis van de wereld”.

Volgens Rogers zal het snelgroeiende schuldprobleem van het land, dat nu $32,47 biljoen bedraagt, uiteindelijk zijn lelijke kop opsteken in de vorm van aanhoudend hoge inflatie en hogere rentetarieven:

“In de jaren 70 en 80, de laatste keer dat we dit soort problemen hadden, liepen de rentetarieven op staatsobligaties, overheidsobligaties, op tot 21% vanwege de ernstige inflatie destijds. De inflatie nu is erger.

In 1980 was de Verenigde Staten nog steeds een crediteurnatie. Nu is de Verenigde Staten de grootste debiteurnatie in de geschiedenis van de wereld. Dus ja, op dit moment voelt het misschien goed aan. Op dit moment is het rustig… maar het zal niet eeuwig duren.

Iemand moet deze schuld betalen. Iemand moet meer geld bijdrukken. Iemand moet meer geld lenen. En wanneer je enorme bedragen leent, zullen de rentetarieven steeds hoger worden. De inflatie zal toenemen omdat er zoveel geld is bijgedrukt.”

De legendarische investeerder waarschuwt dat de historisch hoge schuldniveaus van het land de volgende economische crisis de grootste ooit zullen maken:

“We hadden in 2008 al een probleem. Ik kan je vertellen dat de volgende keer dat we een economisch probleem hebben, het de ergste zal zijn in mijn leven, en dat betekent ook de ergste in jouw leven. In 2008 hadden we een groot probleem vanwege te veel schulden. Sinds 2009 is de schuld overal enorm gestegen. Dus het volgende financiële probleem moet zeer ernstig zijn omdat de schuld veel groter is.”

Rogers zegt ook dat de Amerikaanse overheid samen met de Federal Reserve niet over de nodige instrumenten zal beschikken om de volgende crisis voldoende te beheersen:

“Het enige wat ze weten is geld bijdrukken. Ze zullen geld bijdrukken. Ze kunnen meer controlemaatregelen invoeren. Waarschijnlijk zullen ze dat ook doen. Daar zijn ze altijd dol op geweest. Maar dat maakt het meestal erger aan het eind, maar dat is het enige wat ze weten te doen.”

Het Congressional Budget Office (CBO) publiceerde onlangs een rapport waarin wordt voorspeld dat de nationale schuld de komende 30 jaar het bruto binnenlands product (bbp) van het land zal overtreffen. Het CBO voorspelt dat de nationale schuld tegen 2053 zal stijgen tot $143,895 biljoen, bijna drie keer het bbp van het land.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!