Russisch Parlement keurt wetsontwerp digitale roebel goed

Het project van de centrale bank voor digitale valuta (CBDC) in Rusland heeft een grote stap dichter bij de realiteit gebracht. Op 11 juli keurde Gosduma, de lagere kamer van het Russische parlement, in derde lezing een wetsontwerp voor de “digitale roebel” goed. Nu wacht het document op bevestiging in de hogere kamer en daarna op de handtekening van de president.

Het wetsvoorstel, waarvan het concept eind juni voor het laatst is gewijzigd, bevat de wettelijke definities van “platform”, “deelnemers” en “gebruikers”, evenals de algemene richtlijnen voor het CBDC-ecosysteem. In het huidige kader wordt de Centrale Bank van Rusland (CBR) de belangrijkste “operator” van de digitale roebel-infrastructuur. Het draagt ook de verantwoordelijkheid voor alle opgeslagen activa.

Het belangrijkste doel van CBDC is volgens de Centrale Bank om te dienen als betaal- en overboekingsmethode. Daarom kunnen de gebruikers geen spaarrekeningen openen. Zoals het CBR benadrukt, zouden betalingen en overboekingen volledig gratis zijn voor de individuele klanten en 0,3% van de betaling kosten voor zakelijke klanten.

Het wetsvoorstel werd in december 2022 bij Gosduma ingediend en in maart 2023 door de eerste lezing gehaald. In februari waarschuwde een dochteronderneming van het toonaangevende Russische gasbedrijf Gazprombank voor mogelijke risico’s voor banken in het geval van de snelle overgang naar digitaal geld. De Russische tak van McKinsey schatte de potentiële verliezen van traditionele banken als gevolg van de CBDC-implementatie op ongeveer $ 3,5 miljard (250 miljard roebel) in vijf jaar. Tegelijkertijd schatte het adviesbureau de winst van de retailers op $ 1,1 miljard per jaar.

In een recent interview kondigde de plaatsvervangend voorzitter van CBR, Olga Skorobogatova, de massale uitrol aan van de “digitale roebel” voor “alle Russische burgers” tegen 2025-27. In 2023-24 wordt het CBDC getest in een pilotregime.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!